Снимка: Ю тюб

На английски език това явление се нарича „headbutt“ и много стопани на котки сигурно са забелязали, че техният домашен любимец обича да търка главата си в тях когато се гали.

Те не правят това само с хората – ако ги наблюдавате, ще разберете, че често търкат главата си в мебели и по стени, а причината за това е проява и търсене на нежност.

Търкането на главата е знак за привързване при котките. Така правят и лъвовете и тигрите. То също така определя и отношенията в по-голяма общност. В същото време подобно поведение е и знак за самоувереност и откритост.

Известно е също, че котките оставят отпечатък върху вас по този начин, с който „маркират“, че между вас има връзка и гледат на вас като на равни. Котките използват жлезите за мирис в главата си, за да оставят този отпечатък върху вас.

След като вече сте „белязани“, те очакват от вас нежност, внимание и близост. Понякога вашият домашен любимец ще направи това и с непознати или гости, или пък може въобще да не се сближи с член на семейството.

предишна статияМедицински сестри: Оставили са ни без маски и престилки
следваща статияОтново слънчев ден преди следващото захлаждане