Начало Водещи Ще стане ли овесът кралят на растителните млека?

Ще стане ли овесът кралят на растителните млека?

2094
овесено-мляко-ползи

Бадемово, соево, кокосово, обезмаслено или пълномаслено мляко? Американските магазини предлагат главозамайващ избор от млека, но един нов продукт търпи безпрецедентен растеж в търсенето и бързо се превръща във фаворит за веганите: овесеното мляко.

Пазарът на овесено мляко на практика не съществуваше преди пет години, но за 12-те месеца до април 2019 г. приходите от продажбата на млечно-кремообразната напитка достигнаха 222 процента увеличение, според данни на „The Good Food Institute”.

През последните месеци „Starbucks” и американските гиганти в производството на млечни продукти „Chobani” и „Nesquik” започнаха да предлагат овесено мляко, известно с хранителните си качества и екологични ползи.

„Изглежда, че около овесеното мляко има шумотевица, особено в САЩ, които не са налице при други млечни продукти на растителна основа“, заяви за АФП Анди Койн, специалист по храните в изследователската фирма „GlobalData”.

Шведският световен лидер „Oatly” навлезе на пазара на САЩ през 2016 г., като първо предложи овесено мляко в кафенетата като добавка за капучино и лате.

„(Това) беше много умна част от маркетинговата стратегия на „Oatly“, каза Койн. „Превърна се във феномен и от уста на уста популярността на овесеното мляко нарасна“.

Продажбите на овесено мляко представляват малко над един процент от продажбите на бадемово мляко в Съединените щати, сочат данните, събрани от „The Good Food Institute”. Но компаниите за производство на овесено мляко очакват техният продукт бързо да навакса, заявявайки, че има предимство пред конкурентите, когато става въпрос за вкус.

„Бадемовото мляко е страхотно, но има вкус на бадем“, казва Питър Труби, главен маркетингов директор в „Elmhurst”, американски производител на овесени млека.

„А какво ще стане, ако не искате бадемов вкус в кафето си и просто търсите нещо кремообразно, което да върви с кафето ви и няма да „заглуши” ароматността му?“ коментира той.

Докато овесът има много неутрален вкус и тъкмо за това „Oatly” успя да позиционира овесеното мляко като продукт от висок клас, като първо го установи на пазара на кафе. Сега то е по рафтовете във всички супермаркети.

Ползи за околната среда

За Майк Месершмит, президент на „Oatly” за Северна Америка, освен с вкуса, овесеното мляко има две други предимства, които хармонират добре с възхода на веганството.

Първо, хранителните му свойства: има ниско съдържание на калории, притежава много фибри, има повече протеини от други зърнени култури и за разлика от соята или бадемите е известно, че причинява малко алергии.

Производството на краве и бадемово мляко изисква съответно около 15 и 8 пъти повече от необходимото количество вода за производството на овесено мляко, показва проучване, публикувано в списание „Science” през 2018 г.

„Ползите за околната среда се превръщат във важен за продажбите факт и това е нещо, което очевидно импонира на потребителите“, заяви той.

„Oatly” изпраща част от производствените отпадъци във ферми за гъби, за да бъдат използвани в почвата, докато „Elmhurst” твърди, че не произвежда почти никакви остатъци.

Овесеното мляко има друго основно предимство пред конкурентите си: производствените разходи, които са с около една трета по-малко от тези за производство на бадемово мляко.

„Oatly” отвори първата си американска фабрика в Ню Джърси през 2019 г. и се готви да открие друга в Огден, щата Юта, това лято.

предишна статия„Дойче веле“: Коронавирусът и теориите за конспирацията
следваща статияМедицински сестри: Оставили са ни без маски и престилки