Начало България „Лукойл“ и „Турски поток“ влязоха отново обращение преди предсрочния вот

„Лукойл“ и „Турски поток“ влязоха отново обращение преди предсрочния вот

39
„Лукойл“ и „Турски поток“ влязоха отново обращение преди предсрочния вот
САЩ са заложили в бюджета си санкции срещу „Турски поток“.

Дискусиите около „Лукойл“ и „Турски поток“ се завърнаха на политическата сцена.

Партиите ГЕРБ-СДС и ДПС обявиха, че са съгласни за създаването на комисия за газопровода, но настояват тя да се занимае и с „Лукойл“. В изказванията на Бойко Борисов и Делян Пеевски не бе ясно какво трябва да обхваща разглеждането на въпроса за рафинерията.

„Ние ще подкрепим комисията за „Турски поток“, като включваме и „Лукойл“,“ заяви пред медиите в парламента съпредседателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски.

„Получих уверение вчера от Кирил Петков, че те ще подкрепят комисия и за „Лукойл“. Ще има една комисия за разследване, където всичко ще бъде подложено на преглед, всичко ще стане ясно. Ние дължим на гражданите истината по всеки един проект – кой е печелил, кой е губил и къде са отишлите пари на гражданите,“ поясни Пеевски.

Миналата седмица от „Продължаваме промяната – Демократична България“ обявиха, че са внесли проект за решение за създаване на временна комисия за установяване на факти и обстоятелства относно изчезналия стратегически документ „Пътна карта за реализация на проекта за разширение на газопреносната система на Република България“, както и всички факти и обстоятелства относно реализацията на проекта „Турски поток“ на територията на Република България.

Борисов също изрази готовност за комисия.

„С готовност ще гласуваме решение за спиране на „Балкански поток“ още днес,“ заяви лидерът на ГЕРБ пред медиите.

„Трубата е напълно българска, на 100% се намира на територията на България, акциите са също 100% български. До момента има 1.309 милиарда лева чиста печалба. Това е бизнесът, държавното предприятие, което носи на най-добрите реверсивни компресори в света с този огромен принос от пари за българите. Ако колегите смятат, че има нещо лошо в него и трябва да предоставят интересите на България на Гърция, можем да внесем решение да спрем „Балкански поток“ още днес,“ добави още Борисов.

Той продължи с по-категоричен подход, предлагайки дори „спирането на крановете“.

„След като това се случи, можем да спрем „Балкански поток“ днес. Крановете са в България. Или, ако колегите решат, можем да го поставим на публична продажба. Нека видим колко пари ще се получат от него. Готови сме за двете решения, ГЕРБ ще ги подкрепи. Затова предлагаме или спиране, или продажба,“ допълни лидерът на ГЕРБ.

Борисов поясни, че окончателното решение е в ръцете на българския народ. Той спомена, че в Сърбия 51% от тръбите на потока са собственост на „Газпром“. Той уточни, че за компресорите са инвестирани 350 милиона лева и това, според него, са най-добрите в света реверсивни компресори. Борисов предвиди до края на годината да бъде реализирана вертикалната връзка от Гърция чрез България и Румъния до Украйна, по която ще се доставят между 10 и 15 милиона кубически метра на Украйна.

„В момента влизат между 8 и 10 милиона кубически метра руски газ в България от Солун през Петрич. Независимо от противодействията, само руската молекула има в нашите тръби, за съжаление,“ добави Борисов.

„Затова предложихме на колегите да добавим „Лукойл“ към точката за „Балкански поток“, защото това е газовият хъб „Балкан„, одобрен от Европейската комисия. Нека включим и „Лукойл“. Нека българите видят, че от едното получават милиарди, а от другото е изтекляло милиарди към Швейцария,“ допълни Борисов.

Той напомни, че с подкрепата на ГЕРБ и ПП-ДБ и с предложението на Асен Василев беше направено и прието изменение в Закона за контрол на прилагането на ограничителните мерки, с което се наложи такса от 20 лева за транспортиране на руски природен газ, с цел да бъде „наказана Австрия“. Тогава никой не възрази, спомена Борисов.

От „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) обявиха, че ще подкрепят създаването на отделна комисия за „Лукойл“, но смятат, че не трябва да бъде смесвана с темата за „Турски поток“.

За въпроса коментираха пред медиите в парламента съпредседателят на парламентарната група на ПП-ДБ Кирил Петков и депутатът Венко Сабрутев.

„Ние ще подкрепим създаването на отделна комисия за „Лукойл“, но трябва да внимаваме двете теми да не се смесват, за да не се загуби важност от всяка от тях. Ако г-н Борисов наистина не се страхува, от предложението за създаване на комисия за „Турски поток“, нека той подкрепи, а ние ще подкрепим комисията за „Лукойл“, съдействаме с председателя на ПП-ДБ, а от техната парламентарна група,“ каза Сабрутев.

Кирил Петков предложи първата комисия да бъде ръководена от депутат от коалицията ПП-ДБ, а втората – от представител на ГЕРБ.

Още новини от деня – четете тук

предишна статия„Поробените християни и написването на Библията“: Нова книга хвърля светлина върху съавторите на Светите писания
следваща статия„Поробените християни и написването на Библията“: Нова книга хвърля светлина върху съавторите на Светите писания