Начало Свят „Поробените християни и написването на Библията“: Нова книга хвърля светлина върху съавторите...

„Поробените християни и написването на Библията“: Нова книга хвърля светлина върху съавторите на Светите писания

49
Библия
Снимка: Pixabay

Според последните изследвания на професор Кандида Мос, Библията е резултат от тежък труд на „гоустрайтърите на Бог“, поробени християни, които спомагали за създаването на свещените текстове на християнството.

Нейната книга „Гоустрайтърите на Бог: Поробените християни и написването на Библията“ разкрива, че апостолите и ранните християни са ползвали помощта на поробени писари, за да прехвърлят посланията на Исус и да напишат Новия завет.

Тезата на Мос е подкрепена от обширни литературни и археологически доказателства, които показват, че голяма част от писането на Библията е било извършено от поробени хора или бивши роби, тъй като само малка част от населението на Римската империя са били грамотни.

Според Мос, ранните християнски писатели, като авторите на евангелията и апостолите, са наели поробени хора като секретари и писари за да помогнат в създаването на светите текстове, които днес знаем като Библията.

Освен това, авторът разкрива, че имената на някои от тези поробени помощници може да бъдат намерени в самите текстове, като пример се посочва Епафродит – писмоносец и близък на апостол Павел.

[Името] Епафродит е било особено разпространено сред поробените и освободените, защото е свързано с богинята Афродита и означава „очарователен“ или „привлекателен“, пише Мос.

Мос призовава да се обърне внимание на приноса, който поробените християни са дали за създаването на Библията и за развитието на християнството като цяло.

Още новини от областта на културата – четете тук

предишна статияДАНС влезе в Агенция „Митници“, има задържани
следваща статия„Лукойл“ и „Турски поток“ влязоха отново обращение преди предсрочния вот