Начало България С редица събития ще бъде отбелязан Денят на Европа

С редица събития ще бъде отбелязан Денят на Европа

39
Денят на Европа, България
снимка: ВВС

Днес се провеждат различни събития в страната по повод Деня на Европа. В България, този празник е отбелязан съгласно Постановление 54 на Министерския съвет от 29 март 2005 г.

На 9 май, от 10:00 часа, президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще бъдат присъства на церемонията по издигане на знамето на Европейския съюз пред президентската институция в чест на Деня на Европа. Държавният глава ще приеме почетния караул на Националната гвардейска част преди церемонията, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

От 9:00 часа, президентът и вицепрезидентът ще поднесат цветя пред Паметника на Незнайния воин в столицата по повод 79-та годишнина от победата над нацизма във Втората световна война.

В София ще се проведат множество събития под егидата на представителството на Европейската комисия в България.

От 21:00 часа ще се проведе триизмерно видео мапинг шоу „Твоят глас“ върху фасадата на Национална галерия – Двореца, съобщиха от институцията. Събитието е част от третото издание на Фестивала на светлините LUNAR и е организирано от Бюрото на Европейския парламент в партньорство с Представителството на Европейската комисия в България. Проекциите ще продължат до полунощ на български и английски език със свободен достъп.

Хората, които няма да могат да участват на място, ще могат да гледат събитието онлайн от 21:30 ч. във Facebook страницата и YouTube канала на Европейския парламент в България, споделиха организаторите.

България ще отбележи 20-ата годишнина от присъединяването си към ЕС през 2004 г. с празничен концерт „20 години заедно“, организиран съвместно с Представителството на Европейската комисия в България, Столична община и посолствата на Кипър, Чехия, Унгария, Полша, Словакия и Словения.

На 9 май в Градската градина в София от 16:30 ч. до 20:30 ч. всеки ще има възможност да опита местни храни и напитки от държавите-членки на ЕС, както и да се наслади на музика и танци от различни региони на Европа.

Концертът „20 години заедно“ ще започне в 17:30 ч. Детският хор „Пип-Пам“ ще изпълни химна на България и химна на Европейския съюз, а сред другите изпълнители ще бъдат: ансамбъл „Българе“, ансамбъл „Фалмис“ с изпълнения от Полша и Унгария, ансамбъл „Доправар“ с танци от Словакия, Агатангелос с мелодии от Кипър, Луцие Редлова от Чехия, изпълнители от Академията по музика в Любляна, джаз формация „София“.

Брюксел предлага богата програма за Деня на Европа

Сградата на Европейския парламент в Брюксел ще бъде осветена днес, заедно с други културни паметници в 27-те страни-членки, по повод Деня на Европа. През тази година празничните мероприятия в белгийската столица се провеждат в края на председателството на кралството, което завършва на 30 юни, и преди европейските избори на 9 юни, напомня БНР.

Сутринта в парка „Сенкантенер“, близо до европейските институции, ще бъде отдадена почит на бившия френски министър на външните работи Робер Шуман, считан за баща на днешния ЕС. „Манекен пис“ ще бъде облечен в най-красивия си европейски костюм под звуците на фанфари. Гражданите ще имат възможност да задават въпроси относно Европа и изборите на екипите на постоянното представителство на Белгия в Еврокомисията, както и на бюрото за връзка с Европейския парламент. Обядът ще бъде вдъхновен от изпълнението на химнът на Европа в няколко града в Белгия, а следобед ще има концерти и пиеси на открито на известния Гран плас.

Вечерта ще завърши с концерт в зала „Ансиен Белжик“ в присъствието на министъра на външните работи Хаджа Лабиб, а знамето на ЕС ще бъде издигнато над Кралския дворец, Атомиума и арката над парка „Сенкантенер“.

Още новини от деня – четете тук