Начало Свят Как Португалия се раздели с колониите си в Африка и какво се...

Как Португалия се раздели с колониите си в Африка и какво се промени 50 години по-късно?

34
Португалия знаме

Португалия беше първата и последна колониална сила в Африка. Събитието с карамфилите през 1974 г. промени революционно историята на Португалия и нейните бивши колонии. Какво се промени 50 години след това?

Революцията започва като военен преврат, проведен от група млади офицери, обединени в лявото „Движение на въоръжените сили“, което имаше широка подкрепа от населението в Португалия.

Събитието от 25 април 1974 г. слага край на диктатурата на Салазар и Каетану, както и на португалските колониални войни, отваряйки пътя към независимост на бившите колонии като Ангола, Мозамбик, Гвинея-Бисау, Кабо Верде, Сао Томе и Принсипи. През 2024 г. се навършиха 50 години от португалската „Революция на карамфилите“.

Ангола: Пътят към независимост

В периода на промените в Лисабон, започват преговорите за независимост на Ангола между португалското правителство и движенията за независимост като МПЛА, УНИТА и ФНЛА.

Преговорите завършват успешно, а през януари 1975 г. е подписано споразумение за независимост. Самата независимост на Ангола е обявена на 11 ноември 1975 г.

Мозамбик: Споразумение с Португалия

За Мозамбик 25 април е важна дата, тъй като „Революцията на карамфилите“ играе ключова роля за постигането на споразумението за независимост на страната, което е подписано през септември 1974 г. в Лусака. То е между Португалия и Фронта за освобождение на Мозамбик (ФРЕЛИМО).

Професорът по международни отношения Фернандо Кардосо отбелязва, че „Революцията на карамфилите“ ускори деколонизацията, но че независимостта на Мозамбик би била постигната и без нея. Международната общност настоява за освобождаването на колониите на Португалия.

Отношения днес

След независимостта отношенията между колонизатора и колониите бяха напрегнати, но с времето се стабилизират. Въпреки идеологическите различия, бившите колонии избират португалския за официален език и поддържат силни връзки с Португалия като врата им към Европа.

Общността на португалскоезичните държави (CPLP), създадена през 1996 г., е важен напредък в тези отношения, като включва всички страни, където португалският е официален език. Португалската дипломация е помогнала за това сътрудничество, въпреки различията в позициите им по някои въпроси.

Различия и прилики

Португалия се стреми да преодолее отрицателните страни на колониалната си история и да подчертае положителните аспекти. Въпреки подобрението на отношенията, все още има различия, особено във външната политика.

*Текстът е публикуван в „Дойче Веле“. Заглавието е на ДЕБАТИ.БГ.