Начало Любопитно Коя е поредната викторианска болест, която се завръща?

Коя е поредната викторианска болест, която се завръща?

79
кашлица, грип, коклюш

Въпреки факта, че пандемията от Covid-19 беше официално обявена като приключила миналата година, случаите на коклюш, известен още като магарешка кашлица, започнаха да се увеличават в Европа през последните месеци. Разпространението на тази инфекция, която има корени във времето на Чарлз Дикенс, е най-новото заболяване от викторианската епоха, което се връща на Запада след нарастването на случаите на морбили, сифилис, подагра, проказа и малария, разказва „Политико“, цитирано в материал.

Наученият брой на случаите в Чехия, където се съобщава за недостиг на ваксини срещу коклюш, е най-висок за последните 60 години, според Европейския център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC). През последните месеци има значителен ръст в случаите и в Дания, Белгия, Испания и Обединеното кралство.

„Най-голямата част от случаите през последните години се дължи на връщането към предишните нива преди Covid“, казва Пол Хънтър, професор по медицина в университета на Източна Англия. Тази година обаче, той споделя, че „инфекциите се увеличиха драстично и са на път да надвишат годишния брой. Получаваме повече случаи, отколкото в последните три десетилетия“.

За да се представи в перспектива, през 2023 година в Англия са били отчетени общо 853 случая. Само през февруари настоящата година имаше 913 случая, според Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство (UKHSA).

Най-горещата европейска точка в момента е Хърватия, където са съобщени 6261 случая само през първите два с половина месеца от годината.

Според доклад на British Medical Journal, намаляването на нивата на ваксиниране е част от причината за увеличаващите се случаи на коклюш.

В повечето европейски държави младенците получават първите си две дози от комбинираната ваксина срещу коклюш, дифтерия и тетанус между два и 12 месеца, втората доза преди 2 години и последната до 7 години.

С цел защита на новородените бебета от болестта, бременните жени също могат да се ваксинират срещу коклюш. В Англия приемът в тази група е паднал от над 70% през септември 2017 година на 58% през септември 2023 година. Това е особено тревожно поради риска за малките бебета.

Коклюшът може да бъде изключително сериозен за възрастните, като честите счупени ребра са обичаен страничен ефект на болестта, наричана още „магарешка кашлица“ поради характерния сух звук, който пораждат страдащите. Въпреки че повечето случаи засягат тийнейджъри на възраст между 15 и 19 години, „почти всички смъртни случаи“ в Европа тази година са при бебета под три месеца, според ECDC. През последните седмици има четири смъртни случая в Холандия, което е повече от два пъти повече от обичайния годишен процент.

Европейската агенция по болести предполага, че увеличението на случаите на коклюш може да се дължи на Covid.

Текущото увеличение на коклюша вероятно е свързано с по-ниската му активност по време на пандемията от COVID-19, в комбинация с по-ниски нива на ваксиниране в определени групи.

Ваксинирането на хората е критично за спирането на епидемията, но това не е лесно. В Обединеното кралство пет регионални здравни служби потвърдиха, че пандемията е негативно повлияла на нивата на ваксиниране, като добавиха към по-дългосрочното намаляване.

„Видяхме много дезинформация от антиваксъри по време на пандемията и мислехме, че тази дезинформация би се разпространила до рутинното имунизиране“, казва Майкъл Хед, старши научен сътрудник в глобалната здраве в университет в Саутхемптън.

Хед споменава, че епидемията от морбили в Европа също е в голяма степен била повлияна от намаляването на нивата на ваксиниране.

Още международни новини – четете тук

предишна статияБоузкова и Осорио-Серано се класираха за финала на турнира по тенис в Богота
следваща статия„Стършел“ гостува на ДЕБАТИ: Как така двама министри се оказаха толкова нужни за българската демокрация?