Начало Любопитно Магнитна буря ни удря по Великден!

Магнитна буря ни удря по Великден!

44
Магнитна буря
Снимката е илюстративна

Силното изригване от клас X на активното слънчево петно AR3654 е отбелязано от астрономите на НАСА, което се очаква да предизвика магнитна буря по Земята, съобщава Meteо Balkans.

На 30 април в 23:40UTC изследователят от Института по приложна геофизика на НАСА забеляза силното изригване от Слънцето, което излъчи силни рентгенови лъчи от петно AR3654, със съпътстващо късовълново радиозатъмнение над Тихия океан.

Прогнозите показват, че магнитната буря ще достигне Земята между 4 и 5 май. В момента се очаква да бъде слаба по сила, но астрономите предупреждават, че е възможно да се усили до клас G3.

Експертите предупреждават, че това изригване може да има влияние върху навигационната система в определени райони по света.

Как да се подготвим за магнитните бури?

Подготовката за магнитни бури е от съществено значение, особено за хората, които са зависими от технологиите за комуникация и навигация. Сателитните оператори и компаниите за комуникации трябва да имат спешни планове за реакция в случай на магнитни бури, като например временно изключване на чувствителните системи. Гражданите могат да се подготвят, като съхраняват необходими материали и информация за спешни ситуации.

Какви са последиците за Земята?

Магнитните бури могат да предизвикат различни проблеми на Земята. Те могат да доведат до прекъсвания или повреди в сателитите и комуникационните системи, както и до увеличена радиационна експозиция за астронавтите в космоса. Освен това магнитните бури могат да смущават работата на електропреносните мрежи и да причинят сривове в електрозахранването.

 

предишна статияБългарски съдии по волейбол положиха успешно изпит в международен курс
следваща статия"Булгаргаз" започва процедура за доставка на 1 000 000 мегаватчаса втечнен газ за юни