Начало Любопитно Тайните на турското егейско крайбрежие

Тайните на турското егейско крайбрежие

64
Егейско море

Егейското крайбрежие на Турция е идеалното място за лятото. Това е зона, където историческите градове и села от времето на Османската империя са оживени, привличайки туристи с местни ястия, приготвени със слънчеви продукти и вино от местните лозя, както и с коктейли с местни съставки от Егейско море.

На този бряг може да срещнете не само популярни градове като Бодрум и Алачати, но и скрити съкровища като Айвалък и остров Кунда. Тези места предлагат уникално съчетание от османска архитектура и гръцки църкви, които залитат очите.

Османска архитектура и гръцки църкви

В миналото Айвалък е бил център на зехтиновата промишленост по време на Османската епоха. Сега старите фабрики и къщи можем да видим пресичащи се с прелестни улички и исторически църкви. Една от тях е бившата гръцка църква Св. Йоанис, превърната в джамия, която днес представлява атракция за туристите.

Има също така и Мемориалният музей Таксиярхис, който представлява бивша гръцка православна катедрала с красива архитектура и декорация, възстановена към предишната си слава.

Пазар и занаяти

Айвалък е известен със своите стари къщи и ателиета, където местните занаятчии създават уникални ръчно изработени стоки като дървени изделия, керамика и текстил. Пазарът в центъра е пълен с ръчно изработени продукти, които представляват традиционната занаятчийска култура на региона.

Съвременни средиземноморски храни

Гастрономията в Айвалък е наситена с вкусове от Егейско море. Тук може да опитате разнообразни местни ястия като пилаф, пълнени сушени домати и супи, придружени от висококачествени местни вина. Освен това, има и ресторанти, които предлагат класическа италианска кухня.

„Усещам историята, докато вървя“

Фотографът и художник Дениз Йълмаз Акман споделя, че за нея Айвалък е място, което носи усещане за град и история. Тук може да се разхождате измежду старите улици, да снимате и да се потопите в атмосферата на миналото и съвремието на града.

Според нея, посетителите трябва да опитат местния черен хляб, млечен пудинг, бисквитки с мастика и сандвич с топено сирене. В Кунда, свързан с Айвалък, можете да се насладите на спокойствие и красив природен пейзаж, вкусни локални ястия и напитки.

Островен живот

Остров Кунда е популярно място за почитателите на спокойствието и природата. Тук може да се разходите измежду природата, да се насладите на италиански ресторанти и уютни кафенета, като същевременно се потопите в атмосферата на егейското крайбрежие.

*Текстът е публикуван в CNN. Преводът и заглавието са на ДЕБАТИ.БГ.

Още любопитни новини – четете тук

предишна статияТотнъм се нуждае от рестарт и нова посока, категоричен е мениджърът Ангелос Постекоглу
следваща статия„Монд“: Въоръжени групи са откраднали 66 милиона евро от „Банката на Палестина“