Начало Водещи Комплексът „Долината на тракийските царе“ отвори врати за посетители

Комплексът „Долината на тракийските царе“ отвори врати за посетители

39
Комплексът „Долината на тракийските царе“ отвори врати за посетители

Археологическият комплекс „Долината на тракийските царе“ отвори врати за посетители, съобщава БНР.

Това е първият по рода си туристически атракцион, който представя тракийската култура.

В непосредствена близост до него се намират тракийските гробници Грифони, Хелвеция, Голяма Косматка, Оструша и Шушманец.

Комплексът е разположен между гр. Шипка и гр. Казанлък в подножието на Стара планина.

По думите на Калина Стоянова, кмет на Казанлък, създаването на комплекса е резултат от дългогодишните усилия на Община Казанлък да социализира и реставрира археологическите открития на траколога д-р Георги Китов в Розовата долина.

„Още 2014 година с помощта на тогавашното правителство ние бяхме първата община, която направи общ устройствен план на културното си наследство. След това използвахме възможностите на Фонда за устойчиви градове и Оперативна програма „Региони в растеж“. Направихме един проект, който създава свързаност в Долината, след като Министерство на културата вписа нашите обекти извън Казанлъшката гробница – паметник на ЮНЕСКО – в индикативната листа на ЮНЕСКО. Вече всички гробници в Долината, открити от д-р Китов, които ние в продължение на 10 години социализираме и консервираме и които имат не само туристически облик, но и дават възможност посетителите да се запознаят с тракийската култура, са в индикативната листа на ЮНЕСКО“, споделя Стоянова и допълва, че велоалея свързва Казанлъшката гробница с останалите могили и обекти в района.

От днес туристите могат да посетят атракциона „Светът на траките“, който предлага излет с колело, разходка с въздушен балон, провеждане на лични събития в тракийска тронна зала, преобличане в тракийски одежди, участие в занаятчийски работилници. Посетителите имат възможността да разгледат възстановка на древната столица на одриския цар Севт III – Севтополис. За съжаление автентичният град се намира под водите на яз. Копринка, но туристическата атракция е експонирана така, че туристът да може да се запознае отблизо с живота на траките, разказва кметът.

„За нас това е един завършен продукт по начина, по който бихме искали да привличаме трайно туристическия поток“, заявява Стоянова и кани слушателите да посетят археологическия комплекс, чието официално откриване е днес. За целта е осигурен свободен транспорт между градовете Шипка и Казанлък.

Още новини от областта на културата – четете тук

предишна статияПекин: С Москва трябва да сме на страната на „справедливостта“
следваща статияРядко е имало толкова антиевропейски по манталитет кабинет