Начало Водещи Христос Воскресе!

Христос Воскресе!

44
Великден

Христос воскресе! Православният свят празнува чудото на Възкрeсението на Божия син – Исус Христос.

Празнично пасхално богослужение в катедралния храм „Св. Александър Невски“

С него възкръсват и най-светлите човешки добродетели – вяра, надежда и любов, както и силата на доброто, което живее чрез Бог в сърцето на всеки от нас.

В този ден, в празника на празниците, в църковното песнопение се пее „едни други, всички да се прегърнем и да си простим заради Възкресението.

Според традицията православните се чукат с боядисани яйца. Преданието разказва, че след Възкресението Мария Магдалина подарила на император Тиберий червено яйце с поздрава „Христос Воскресе“.

Червеното яйце в случая символизира зародиша на живота, а живот имаме в Христа. Сам той казва „аз съм пътят, истината и живота“. Червеният цвят пък символизира мъченичество – кръвта, която Христос е пролял заради нас, а също така и цветът на победата над злото.

Седмицата след великия ден се казва Светла седмица, защото Възкресението на Христос донася просветление за всички. Между Великден и Петдесетница хората се поздравяват с поздрава „Христос Воскресе“.

Врачанският митрополит Григорий оглави литургията за Възкресение в „Св. Александър Невски“

Наместник-председателят на Светия синод – Врачанският митрополит Григорий, оглави архиерейската света литургия за Възкресение Христово – Пасха, която започна в 23:30 ч. в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ на Велика събота. Патриаршеската катедрала бе изпълнена с вярващи, както и площадът около нея. Дошли са и много семейства със своите деца.

За богослуженията за Великден сега се използва Благодатният огън, който беше донесен миналата година от българска църковна делегация от Йерусалим. Преди минути Благодатният огън от синодалния параклис „Св. Цар Борис-Михаил“ беше донесен с тържествено шествие за началото на литургията в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“.