Начало Свят Пекин: С Москва трябва да сме на страната на „справедливостта“

Пекин: С Москва трябва да сме на страната на „справедливостта“

29
Пекин: С Москва трябва да сме на страната на „справедливостта“
Снимка: БТА

Начело на статията признаник дипломат на Китай заяви на встреча с руския министър на външните работи, че двете страни ще засилят стратегическото си сътрудничество, като се определят от „честност и справедливост“.

Срещата между Ван И и Лавров се проведе в Пекин, където руският външен министър пристигна за двудневна визита в началото на този седмица, колкото и двете страни се стремят да укрепят дипломатическите си връзки след войната в Украйна.

Русия и Китай са увеличили контактите си в последните години, а тяхното стратегическо партньорство се задълбочава още повече след събитията в Украйна, съобщава БНР.

Налице е доминиращото положение на Китай във връзките с Русия, което се увеличава с увеличаващата се международна изолация на Москва, са казали анализатори.

Ван И заяви, че „Китай ще подкрепи стабилното развитие на Русия под управлението на Путин“ и подчерта, че двете страни ще продължат да засилват стратегическото си сътрудничество на световната сцена и ще се подпомагат взаимно.

Лавров благодари на Китай за „подкрепата“, оказана след скорошното преизбиране на Путин на президентския пост при предварително уреден резултат от изборите.

Той наблегна още върху западното натиск върху двете страни и осъди „незаконните санкции“, които нарушават международните норми по най-грубия начин.

Лавров обвини Запада, че се опитва да ограничи икономическите и технологични възможности на Китай с цел унищожаване на конкуренцията.

предишна статияМарио Бакалов разкри защо пилотите трябва да ядат определени неща
следваща статияКомплексът „Долината на тракийските царе“ отвори врати за посетители