Начало Коментар Как пропутинските сили искат да откраднат победата във Втората световна война за...

Как пропутинските сили искат да откраднат победата във Втората световна война за себе си

89
Как пропутинските сили искат да откраднат победата във Втората световна война за себе си
Снимка: БНТ

Българите държат да отпразнуват 9 май със съветски знамена.

Руското знаме, издигнато редом с българския трибареник и флага на Европа на пилоните пред Общината в Дупница, предизвика скандал, след като бившият депутат от ПП-ДБ, сега общински съветник, художникът Николай Табаков на два пъти го свалил.

По нареждане на кмета на града Първан Дангов /БСП/ обаче то е поставяно отново.

Така започва репортаж на Българското национално радио, който е придружен със снимка. На нея се виждат три знамена на пилоните пред общината – руското (на първо място), на ЕС и българското.

При поредица от други събития в страната бяха развети и знамена на несъществуващия Съветски съюз, за който не малка част от българите изпитват тъга и носталгия – чувствата, върху които почиват реставрационните амбиции на руския президент Владимир Путин.

В София, въпреки че шествието на „Безсмъртния полк“ беше забранено, участниците в него, начело с руския посланик Елеонора Митрофанова, поеха из столичните улици, за да отдадат почит на загиналите във Втората световна война.

Вероятно тези са същите участници, които обвиняват властите у нас за вдигнатите (еднократно) флагове на Украйна по сградите на институциите у нас. Тези групи хора също често използват и обвинения за развяването на други чужди знамена по време на обществени прояви, каквито всъщност никога не е имало.

У нас по масови прояви не се веят знамената на САЩ, Великобритания, Франция или Германия, а тези на България, ЕС и… Русия/СССР.

Основният разказ от руска страна е за това, че вражеският Запад иска да си присвои изцяло заслугите за победата на фашистка Германия, че самият Запад е поддръжник на фашизма и нацизма и че колонизаторите не искат да признаят заслугата на Съветите във войната, която и до днес те наричат „Отечествена“.

Истината е, че никой не е поставял под съмнение приноса на руските сили и милионите избити на бойното поле. Но истина е и друго – руските власти опитват да убедят останалите, че Западът няма принос за победата над нацистка Германия.

Въпреки че в речта си на Червения площад в Москва руският президент Владимир Путин отчете значението на „Втория фронт“ и усилията на Запада за спиран на нацистките настъпления, той заяви, че СССР се е сражавал „сам срещу нацизма, докато за Хитлер работи цяла Европа“.

Специалната военна операция, както руснаците продължават да наричат войната в Украйна, по „денацификация“, лежи върху идеология, която не се различава много от нацистката – за „изчистването“ на заплахата срещу вековния и изконен германски ген.

Очевидно е, че се прави опит да бъде „открадната“ историята за победата и да бъде присвоена само от едната страна. Защото исторически нацистка Германия капитулира и признава поражението си първоначално пред западните сили, а след това, по настояване на СССР – и пред него.

Всъщност достатъчно показателно е как се отбелязва денят в двете изконно различни цивилизационно полукълба – на едното място е с марш на ботуши, военна техника оръжие и заплахи. Там само така може да се претендира за истината в историята.

Още актуални коментари – четете тук