Начало Новини Двама от създателите на глобалния трезор за семена в Полярния кръг ще...

Двама от създателите на глобалния трезор за семена в Полярния кръг ще бъдат отличени със Световната награда за храна за 2024 г.

34
Двама от създателите на глобалния трезор за семена в Полярния кръг ще бъдат отличени със Световната награда за храна за 2024 г.

Двама мъже, допринесли за „най-лудата идея, която някой някога е имал“ – създаване на глобален трезор за семена, предназначен да запази световното разнообразие в селското стопанство, ще бъдат отличени със Световната награда за храна за 2024 г., съобщи Асошиейтед прес.

Кари Фаулър, специалният пратеник на САЩ за глобалната хранителна сигурност, и Джефри Хотин, експерт по селско стопанство от Великобритания и член на изпълнителния съвет на Световния фонд за разнообразие на културите (Global Crop Diversity Trust), ще бъдат удостоени с годишната награда тази есен в Де Мойн, Айова, където е базирана фондацията, връчваща приза. Те ще си поделят награда от 500 000 долара.

Победителите бяха обявени в Държавния департамент, където държавният секретар Антъни Блинкен похвали Фаулър и Хотин за тяхната „жизненоважна работа за напредъка на глобалното биоразнообразие на културите и опазване на над 6000 сорта култури и културно важни растения, което има пряко въздействие върху справяне с глада по света“.

Фаулър и Хотин бяха начело на усилията, започнали около 2004 г., за изграждане на трезор с резерви от семена на световни култури на място, където няма риск от политически катаклизми и промени в околната среда. Избраното място е на норвежкия остров Свалбард в Полярния кръг, където ниските температури могат да гарантират безопасно съхранение на семената в съоръжение, вградено в склона на планина.

Глобалният трезор за семена на Свалбард отвори врати през 2008 г. и сега съдържа 1,25 милиона проби от семена от почти всяка страна по света.

Фаулър, който пръв е предложил създаването на трезор за семена в Норвегия, каза, че идеята му първоначално е била посрещната с недоумение от лидерите на банките за семена в някои страни.

„За много хора днес това звучи като нещо напълно разумно. Това е ценен природен ресурс и вие искате за него стабилна защита. Преди петнадесет години изпращането на много семена до най-близкото място до Северния полюс, до което можете да летите, поставянето им в планина – това е най-лудата идея, която някой някога е имал“, разказа той в интервю от Саудитска Арабия.

Стотици по-малки банки за семена съществуват в други страни от десетилетия, но Фаулър обясни мотивацията си с тревогата, че изменението на климата ще доведе до сътресения в селското стопанство, което ще направи изобилието от семена още по-важно.

Хотин посочи, че има много заплахи за културите, като насекоми, болести и деградация на почвата, но изменението на климата засилва нуждата от сигурно, резервно хранилище за семена. Отчасти това е така, защото изменението на климата има потенциала да влоши тези вече съществуващи проблеми.

„Накрая имате изцяло нов спектър от вредители и болести при различни климатични режими. Промените в климата носят много допълнителни проблеми за това, което винаги е било значимо“, коментира Хотин в интервю от Югозападна Англия.

Фаулър и Хотин изразиха надежда, че изборът им за лауреати на Световната награда за храна ще им позволи да настояват за стотици милиони долари допълнително финансиране за банките за семена по света. Поддържането на тези операции е сравнително евтино, особено като се има предвид колко важни са те за осигуряване на изобилие от хранителни доставки, но нуждите от финансиране остават неизменни. 

„Това наистина е шанс да разпространим това съобщение и да кажем, вижте, тази сравнително малка сума пари е нашата застрахователна полица, че ще можем да нахраним света след 50 години“, заяви Хотин.

Световната награда за храна е основана от Норман Борлауг, който получава Нобеловата награда за мир през 1970 г. за участието си в Зелената революция, която драстично увеличи добивите и намали заплахата от глад в много страни. Наградата за храна ще бъде присъдена на годишния Международен диалог Норман Борлауг, който се провежда на 29-31 октомври в Де Мойн.