Начало Свят Гордана Силяновска-Давкова – първата жена президент на Северна Македония. Израснала с българи,...

Гордана Силяновска-Давкова – първата жена президент на Северна Македония. Израснала с българи, изучавала Елин Пелин

39
Бруталният отговор на Путин на въпроса: „Докъде се простира Русия?“
Гордана Силяновска-Давкова
Снимка: Свободна Европа

Северна Македония ще има своята първа жена президент. Тя призовава балканските страни да подкрепят Скопие за членство в ЕС, но критикува условията, поставени от София и Атина пред евроинтеграцията на Македония. Кои са Гордана Силяновска-Давкова?

Десницата националистическа партия на Северна Македония ВМРО-ДПМНЕ спечели изборите за президент и парламент. Въпреки че образуването на правителство все още е неопределено, тъй като зависи от постигнатото мнозинство в парламента, новият държавен глава вече е известен – Гордана Силяновска-Давкова. Официално тя ще встъпи в длъжност на 12 май.

На 70 години, университетски преподавател, тя надделя с убедителна победа над изцяло прозападния президент Стево Пендаровски и ще бъде първата жена на поста в страната. Това води до опасения, че в близко бъдеще отношенията между София и Скопие могат да се охладят, както и че преговорите за членство в Европейския съюз на Северна Македония ще бъдат по-трудни.

От 2005 г. Македония има статут на кандидат за присъединяване към ЕС, но усилията й са сблъскали се с продължителен спор с Гърция за името на страната, разрешен през 2019 г. През 2020 г. Северна Македония стана член на НАТО.

Въпреки това, процесът на евроинтеграция отново беше затруднен поради ветото, което България наложи на преговорите за присъединяване с Брюксел. Този проблем все още не е окончателно разрешен, въпреки че през 2022 г. беше постигнат компромис между София и Скопие с приемането на така нареченото френско предложение. Споразумението предвижда гарантиране на правата на българското малцинство в македонската конституция.

По време на предизборната си кампания Силяновска-Давкова изрази няколко пъти недоволството си от обещанието на Скопие да закрепи статута на българското малцинство в страната в основния закон. Въпреки това, в интервю за балканския отдел на Радио Свободна Европа, тя заяви, че няма да блокира евентуално изменение в конституцията в този аспект, ако то бъде подкрепено от парламента. Такова променя изисква подкрепа от поне две трети от македонските депутати.

Новата президентка показва твърда позиция и по отношение на Преспанското споразумение, с което беше удовлетворено гръцкото условие за добавяне на „северна“ към името на страната. Според нея, тя ще „уважи“ новото официално наименование на Македония, но „няма да го използва“ в официалните си изказвания.

„Президент на всички граждани“

По време на първото си публично обръщение като победителка във втория тур от президентските избори в сряда, Силяновска-Давкова заяви, че ще бъде „президент на всички граждани, на всички етноси, на партийни членове, на тези, които не са в партии, защото един президент, особено ако е жена, не може да обединява и търси единство, ако се придържа към партийните линии“.

В седмиците преди избора обаче тя се придържа към позициите на своята партия ВМРО-ДПМНЕ. Това доведе до реакция от София, която през март призова македонските политици да не използват България в изборната кампания.

„Трябва да започнем да се разбираме, да си помагаме, не да посягаме към вето, а към подкрепа“, каза новата македонска президентка на сряда, очевидно с посока към българската позиция по евроинтеграцията на Скопие.

В изявлението си след гласуването за втория кръг от президентските избори в сряда, тя спомена за необходимостта България да подкрепи Северна Македония в членството й в ЕС, подобно на помощта, която Швеция, Дания и Финландия оказаха на Балтийските страни в техния процес на евроинтеграция.

От училище „Георги Димитров“ до Скопие

Новоизбраната президентка на Северна Македония е родена на 11 май 1953 г. в Охрид, тогавашна Югославия. Тя разкрива, че детството й е преминало с много деца от България, защото учи в училище „Георги Димитров“, където изучава и български автори като Елин Пелин.

Гордана Силяновска-Давкова е професор по конституционно право в Правния факултет „Юстиниан Първи“ в Скопския университет. Тя е експерт по избори за ООН и заместник-председател на групата на независими експерти по местно самоуправление към Съвета на Европа.

Силяновска-Давкова беше номинираната на ВМРО-ДМПНЕ за президентските избори през 2019 г., но тогава загуби от Пендаровски. В миналото тя е била народен представител и министър без портфейл в правителството на Бранко Цървенковски.

Наследницата на Пендаровски ще бъде шестият президент на Северна Македония, след обявяването на нейната независимост през 1991 г. Първият е Киро Глигоров, който заема позицията два последователни мандата от 1991 до 1999 г. Той е последван от Борис Трайковски, който загива в самолетна катастрофа през 2004 г.

Третият македонски президент е Цървенковски. През 2009 г. е избран Георге Иванов, който изпълнява два манда. През 2019 г. президент на Северна Македония става Пендаровски.