Начало България Инфлацията все още е спънка за еврозоната, но присъединяването ни през 2025...

Инфлацията все още е спънка за еврозоната, но присъединяването ни през 2025 г. е много възможно

39
Инфлацията все още е спънка за еврозоната, но присъединяването ни през 2025 г. е много възможно
Снимка: БТА


Считам, че присъединяването на България към еврозоната през 2025 година е възможно, но инфлацията все още е пречка в този процес.

Това беше казано от Паскал Донахю – председател на Еврогрупата, който днес се срещна с бившия премиер Николай Денков и вицепремиера и външен министър Мария Габриел.

Пред журналисти той посочи, че въвеждането на еврото може да не започне в началото на следващата година, а да се отложи за по-късен момент, тъй като

България отговаря на всички изисквания, с изключение на високата инфлация.

Вярвам, че България може да се присъедини през 2025 година и усилията за намаляване на инфлацията са ключови в този процес“, сподели той.

От своя страна министърът на финансите Асен Василев заяви, че инфлацията вече спада.

„През януари и февруари ние сме под референтната стойност, така че е въпрос на време средномесечната инфлация да падне под тази стойност“, поясни Василев, цитиран от БНР.

Инфлацията продължава да спада, отчита НСИ

Дефицитът миналата година беше 2.2%, като за тази година е планирано да се придържаме към Маастрихтските критерии, поясни финансовият министър.

„Независимо от законодателството, прието от парламента, то няма да повлияе на разходите тази година, може би на следващата, което ще обсъдим при подготовката на бюджета“, отговори Василев на журналистски въпрос за извънбюджетните разходи.

По думите му, България е изпълнила всички изисквания за влизане в еврозоната, остава само въпросът за инфлацията.

През януари и февруари сме под референтната стойност, така че е въпрос на време средногодишната инфлация да спадне, обясни министърът.

„Стабилността, която имаме в момента с валутния борд, който е свързан с еврото, донесе огромни ползи за българската икономика“, подчерта Василев, цитиран от БТА.

През последните 27 години нашата икономика се развива стабилно, посочи той. „Участието ни във взимането на решения и управлението на тази стабилна световна валута ще бъде отлично“, добави той.

Важно е да се отбележи, че с въвеждането на еврото, България ще има възможността за втори път в историята си да участва в контролирането на световно призната валута, спомена още Василев.

Той спомена, че последният път, когато това се случвало в нашата история, беше по време на Иван Асен Втори, когато през 1230 г. Папа Инокентий Трети ни даде право да управляваме римски монети с нашия лик.

Василев отбеляза, че след това имаше кратки периоди, в които се опитвахме да управляваме валутата сами, но завършваха с хиперинфлация.

Финансовият министър похвали Паскал Донахю, като един от най-големите поддръжници на влизането ни бързо в еврозоната.

„Изключително добре си сътрудничим с него, Европейската комисия и Европейската централна банка, така че стратегическата цел за присъединяване през 2025 г. да бъде постигната“, каза Василев.

Еврогрупата е неформален орган, създаден през 1997 г., в който министрите от държавите членки на еврозоната разговарят за общите отговорности по отношение на еврото, споменаха предишената информация при обявяването на посещението на Донахю у нас.

Основната задача на Еврогрупата е да координира икономическите политики между държавите членки на еврозоната.

Друга цел е насърчаването на условия за по-силно икономическо развитие.

Прочетете повече новини от деня тук

предишна статияКакви са основните характеристики на законопроекта за амнистия на каталунските сепаратисти?
следваща статияКакви са основните характеристики на законопроекта за амнистия на каталунските сепаратисти?