Начало Свят Какви са основните характеристики на законопроекта за амнистия на каталунските сепаратисти?

Какви са основните характеристики на законопроекта за амнистия на каталунските сепаратисти?

39
Противници на амнистията протестират в Памплона,
Противници на амнистията протестират в Памплона, 18 ноември 2023 г. – снимка: AP/БТА

Долният камара на испанския парламент – Конгресът на депутатите, одобри законопроекта за амнистия на каталунските сепаратисти, участвали в опита за отделяне на Каталуния от Испания през 2017 година.

Агенцият Франс прес обръща внимание на ключовите характеристики на законопроекта в свой аналитичен материал, информира БТА.

Целева група

Според законопроекта, целта му е „да прекрати наказанията и съдебните процедури срещу всички лица, участвали в процеса на обявяване на независимост на Каталуния, без изключения.“

След като бъде приет, законопроектът ще сложи край на преследванията на стотици активисти и лидери, замесени в политическата и институционална криза, която се смята от Франс прес за най-сериозната в Испания след края на франкистката епоха.

Със съответната мярка ще бъдат анулирани и наложените наказания. Министърът на правосъдието Феликс Боланьос предвижда засегнати около 400 души.

Период на валидност

Законопроектът за амнистията обхваща събития, случили се „от 1 ноември 2011 г., когато започват събитията, свързани с процеса по обявяване на независимост, до 13 ноември 2023 година.“

Първоначално срокът беше по-кратък, но по-късно бе удължен поради исканията на привържениците на каталунската независимост за включване на последните два месеца на 2011 година.

Видове нарушения обхванати от амнистията

За да се „гарантира правна сигурност и равенство пред закона“, текстът специфицира за кои нарушения се отнася амнистията. Те включват например организиране на незаконен референдум и събирания, участие в демонстрации срещу преследването на отговорните за нарушенията.

След като бъде приет, съдилищата ще разполагат с максимален срок от два месеца, за да наредят незабавното освобождаване на амнистираните лица в затвора и да анулират редица поръчки за претърсвания, арести и задържания.

Причини за амнистията

Законопроектът се определя като „труден и смел път към помирението“ и подчертава необходимостта от „прилагане на правото“, като в същото време изтъква, че то не винаги е достатъчно за разрешаване на дългосрочни политически конфликти. Законопроектът е от решаващо значение за лявото правителство на Педро Санчес, тъй като то разчита на гласовете на каталунски партии, подкрепящи идеята за независимост на Каталуния.

Бъдеще на законопроекта

След като беше одобрен от Конгреса на депутатите, законопроектът за амнистията трябва да бъде одобрен от Сената. Испанският в. „Паис“ информира, че Сенатът, контролиран от Народната партия, ще се опита да провали законопроекта. В случай на окончателно приемане, законът е възможно да бъде оспорван пред испанския Конституционен съд и пред Съда на Европейския съюз.

Още икономически новини – четете тук

предишна статияНестеров приключи участието си на турнир по тенис в Казахстан
следваща статияИнфлацията все още е спънка за еврозоната, но присъединяването ни през 2025 г. е много възможно