Начало Анализ Какви са основните характеристики на законопроекта за амнистия на каталунските сепаратисти?

Какви са основните характеристики на законопроекта за амнистия на каталунските сепаратисти?

79
Противници на амнистията протестират в Памплона,
Противници на амнистията протестират в Памплона, 18 ноември 2023 г. – снимка: AP/БТА

Конгресът на депутатите (долната камара на испанския парламент) одобри тази седмица законопроект за амнистията на каталунските сепаратисти, взели участие в опита за отделянето на автономната област Каталуния от Испания през 2017 година.

В свой аналитичен материал агенция Франс прес обръща внимание на основните характеристики на законопроекта, пише БТА.

За кого се отнася

В законопроекта се казва, че целта му е „да сложи край на наказанията и на съдебните процедури срещу всички хора, без изключения, които са участвали в процеса за обявяване на независимост“ на Каталуния.

Щом се превърне в закон (вероятно в началото на юни, бел. АФП), законопроектът ще сложи край на преследванията срещу стотици активисти и ръководители, които са замесени в тази политическа и институционална криза, която според Франс прес е най-сериозната в Испания след края на франкизма.

Със законодателната мярка ще бъдат анулирани и наказанията, които вече са наложени. Правосъдният министър Феликс Боланьос заяви, че общо от мярката се очаква да бъдат засегнати около 400 души.

За кой период от време се отнася

В законопроекта се казва, че законът за амнистията ще обхваща факти, настъпили „от 1 ноември 2011 г., когато започват събитията, свързани с процеса по обявяване на независимост, до 13 ноември 2023 година“.

Изначално срокът беше по-къс, но впоследствие бе удължен, след като привържениците на каталунската независимост поискаха включването на последните два месеца на 2011 г.

За кои закононарушения се отнася амнистията

За да бъде „гарантирана правната сигурност и равенството пред закона“, текстът изброява за кои закононарушения се отнася амнистията. Сред тези закононарушения са споменати например организирането на незаконен референдум и организирането на подготвителни събрания, както и участието в демонстрации срещу преследването на отговорните за закононарушенията лица.

Щом се превърне в закон законопроектът и след като бъдат сезирани, съдилищата ще разполагат с „максимален срок от два месеца“, в който да наредят „незабавното освобождаване“ на амнистираните, които се намират в затвора, и да анулират заповедите за претърсване, арест и задържане под стража.

Аргументацията за амнистията

„Прилагането на правото (. . .) понякога не е достатъчно за решаването на един дългосрочен политически конфликт“, се казва в законопроекта, който сам себе си определя като „труден и смел път към помирението“.

Законопроектът, който от самото начало бива представян като средство за постигането на помирение и „социална кохезия“, е жизненоважен за лявото правителство на премиера Педро Санчес и за оставането на правителството на власт, тъй като то разчита на гласовете на каталунските формации, които са привърженици на независимостта на Каталуния.

Какво ще се случи със законопроекта оттук насетне

Законопроектът за амнистията, който беше одобрен вчера от Конгреса на депутатите, ще трябва да бъде одобрен сега от Сената, пише испанският в. „Паис“.

В. „Мундо“ обръща внимание на факта, че законопроектът беше одобрен в долната камара на испанския парламент с гласовете на депутатите от Испанската социалистическа работническа партия, от лявото обединение „Сумар“ и от формации, които поддържат идеята за независимост на някои автономни области.

„Мундо“ отбелязва, че на законопроекта за амнистията му предстои да извърви дълъг и труден път, за да се превърне в закон. Испанското издание пише, че сега законопроектът ще отиде в Сената на испанския парламент, който се контролира от консервативната Народна партия, чиито сенатори, които разполагат с абсолютно мнозинство в горната камара, ще използват всички механизми на свое разположение, за да го провалят. Ако все пак бъде окончателно приет, пише „Мундо“, законът със сигурност ще бъде оспорван пред испанския Конституционен съд, а вероятно и пред Съда на Европейския съюз.

Още икономически новини – четете тук

предишна статияИнфлацията все още е спънка за еврозоната, но присъединяването ни през 2025 г. е много възможно
следваща статияПравителството е ангажирано всеки ден с противодействие на дезинформацията, заяви Тодор Тагарев в отговор на въпрос от парламентарния контрол