„Издирва се – гласи плакат за лъвска риба на кея в пристанището в Ларнака – Мъртва или пържена.“

Или дори на скара, филетирана или с ризото. Проект, финансиран от ЕС, постави Кипър на фронтовата линия, за да се справи с нахлуването на мародерски лъвски риби, които през последните пет години си проправиха път през източната част на Средиземно море, съобщи в. „Катимерини“.

Ярко оцветените ивици на лъвската риба и гръдните ѝ перки могат да изглеждат красиви, но гръбните ѝ перки са заредени с отрова, ужилването ѝ е токсично, хвърля хайвер до 30 000 яйца на всеки четири дни.

Проектът, спонсориран от ЕС, има за цел да популяризира лъвската риба като храна, наред с други начини за контролиране на бързо нарастващата ѝ популация, което засяга и други страни в региона, като Ливан.

„Надяваме се, че хората могат да станат врагове на лъвските риби в Средиземноморието“, каза Периклис Клейту, изследовател в Университета в Плимут, по време на неотдавнашна експедиция на водолази в Ларнака в Южен Кипър.

Учените твърдят, че по-топлите води в резултат на изменението на климата и разширяването на Суецкия канал са отворили шлюзовете за видове, които обикновено обитават Индо-Тихоокеанския регион.

„Преди четири години се смяташе за късмет да видиш една и всички щяха да направят снимка, казвайки„ леле ”. Сега, ако се гмуркате там, има хиляди ”, каза капитан на корабче в Ларнака.

От началото на 2019 г. екипи от водолази провеждат редовни експедиции в кипърски води в кампания за намаляване броя на нашествениците.

Майстори готвачи също са подготвени да правят публични презентации, предлагащи съвети за това как да бъде чистена тази риба – ножиците и ръкавиците са задължителни при работа с перките, за да се избегне неприятна болка или обрив – и да предложат варианти за приготвяне като дълбоко пържене или готвене на барбекю.

предишна статияАрнолд Шварценегер отново ще е „Терминатор“
следваща статияХотелите в бъдеще ще бъдат мобилни