Начало Новини Председателят на виетнамския парламент Въонг Дин Хюе подаде оставка на фона на...

Председателят на виетнамския парламент Въонг Дин Хюе подаде оставка на фона на политически сътресения в страната

34
Председателят на виетнамския парламент Въонг Дин Хюе подаде оставка на фона на политически сътресения в страната

Председателят на виетнамския парламент Въонг Дин Хюе подаде оставка заради „нарушения и недостатъци“, съобщи днес правителството на Виетнам, което представлява нов етап в политическите сътресения в страната само няколко седмици след оставката на президента Во Ван Тхъонг, предаде Ройтерс.

Председателят на Националното събрание е сред четирите „стълба“ на ръководството във Виетнам, който официално няма върховен лидер.

Шестдесет и седем годишният Хюе е спряган за възможен кандидат за поста секретар на Комунистическата партия на Виетнам – длъжността с най-много правомощия в страната.

„Нарушенията и пропуските на другаря Въонг Дин Хюе предизвикаха негативно обществено мнение, което се отрази на репутацията на партията, държавата и лично на него“, се казва в публикация на правителствения уебсайт, в която се цитираизявление на Централния комитет на Виетнамската комунистическа партия (ВКП).

В текста се казва, че оставката му е приета и той ще бъде отстранен от ЦК и влиятелното Политбюро. В него обаче не се уточнява какви са били нарушенията.

По-рано днес Хюе бе забелязан да присъства на церемония заедно с министър-председателя Фам Мин Чин преди 49-ата годишнина от края на Виетнамската война и обединението на Северен и Южен Виетнам под комунистическо управление, която ще се отбележи през следващата седмица.

Оставката му идва само няколко дни след съобщението, че неговият помощник е бил арестуван заради предполагаем подкуп, свързан с инфраструктурна компания.

В рамките на продължаващата от години антикорупционна кампания, наречена „пламтяща пещ“, стотици висши държавни служители и високопоставени бизнесмени бяха подведени под отговорност или принудени да се оттеглят от длъжностите си.

Последната промяна сред висшето ръководство на Виетнам може да породи нови опасения за политическата стабилност в Югоизточна Азия – регион, който е силно зависим от чуждестранните инвестиции и търговия.

Оттеглянето на Хюе, икономист по образование и бивш заместник министър-председател, който преди това е заемал длъжността на главен държавен одитор, следва уволнението през март на президента Во Ван Тхъонг, след като ВКП заяви, че той е нарушил партийните правила.

Тхъонг е вторият президент, който напуска в рамките на малко повече от година, което накара редица политически коментатори да предупредят, че продължаващите вътрешни борби може да повлияят на привлекателността на страната като инвестиционна дестинация.

Проучване на чуждестранните търговски камари във Виетнам, направено сред 650 бизнес лидери и публикувано през март, посочва, че чуждестранните компании са привлечени от страната най-вече заради политическата стабилност.

По време на едноседмичното си посещение в Китай на 8 април Хюе се срещна с президента Си Цзинпин и докато беше извън страната, във Виетнам се разпространиха слухове, че негов помощник бил задържан. Задържането бе обявено две седмици по-късно.

По-рано този месец бизнесдамата в сферата на недвижимите имоти Чъонг Май Лан беше осъдена на смърт за ролята си в мултимилиардна финансова измама, която е продължила години наред, като редица високопоставени служители са си затваряли очите, отбелязва Ройтерс.

 

 

 

 

 

 

 

 

предишна статияМесец май идва с ниски температури. Очакват се бури и градушки
следваща статияАТА: Американското архитектурно студио „Стивън Хол Аркитектс“ е победителят в конкурса за изграждане на „Експо Албания“