Начало Водещи Земетресение разлюля Истанбул и предизвика паника сред населението

Земетресение разлюля Истанбул и предизвика паника сред населението

94
земетресение Истанбул
Снимка: БТА

Истанбул беше разлюлян от земетресение с магнитуд 4,1, съобщи Агенцията за управление при бедствията и извънредните ситуации (АФАД) в Турция, цитирана от Българската телеграфна агенция (БТА).

На 23:53 ч. местно време (22:53 ч. българско време) беше регистриран трус с епицентър в Мраморно море близо до град Чънарджък, окръг Ялова. Дълбочината му е била 11,18 км.

Поради земетресението населението в района беше в паника.

Трусът беше усетен както в Истанбул, така и в съседните окръзи на Ялова.

Министърът на вътрешните работи на Турция Али Йерликая заяви, че екипи на АФАД провеждат проверки за възможни щети. Министърът на здравеопазването Фахреттин Коджа съобщи, че няма данни за пострадали хора при труса.

Потребители в социалните мрежи споделят изживяното земетресение и повечето от тях отбелязват, че не са пострадали при труса.

На 1:15 ч. местно време (00:15 ч. българско време) беше регистриран и трус с магнитуд 4,3 в черноморския окръг Гюмюшхане. Епицентърът на земетресението беше в зоната на град Келкит, а дълбочината му е била 15 км, съобщи турската телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

Земетресението тази нощ в Истанбул настърши много хора, след като началото на месеца в залива Гемлик (Мраморно море) в района на град Мудания, окръг Бурса беше регистрирано земетресение с магнитуд 5,1. То беше усетено и в Истанбул, причинявайки щети на няколко сгради и съобщения за пострадали хора при паниката на гражданите.

На 17 август 1999 г. районът на Истанбул, разположен на границата между Анадолската и Евразийската тектонични плочи, беше разтърсен от земетресение с магнитуд 7,6. Официално бяха обявени над 17 000 загинали, но по неофициални данни – близо 40 000 души, а 45 000 бяха ранени.

Още новини от деня – четете тук

предишна статияПети опит за избор на председател ще направи Столичният общински съвет
следваща статияАлександър Вучич спечели убедително изборите в Сърбия