Начало Водещи Александър Вучич спечели убедително изборите в Сърбия

Александър Вучич спечели убедително изборите в Сърбия

109
Александър Вучич спечели убедително изборите в Сърбия
Снимка: БТА

На предсрочните парламентарни избори в Сърбия президентът Александър Вучич спечели с убедителност. Според резултатите на CESID/IPSOS, Сръбска прогресивна партия (СПП) се нареди първа с 46,3% от гласовете, последвана от „Сърбия срещу насилието“ с 23,6%. Тази информация е базирана на резултати от 90,2% от подадените гласове, предоставени от БГНЕС.

„Сръбската социалистическа партия“ (ССП) с Ивица Дачич на чело заема трето място с 6,6%. Коалиция НАДА получава 4,9%. При запазване на тези резултати в парламента, СПП ще има 128 мандата, „Сърбия срещу насилието“ 65 мандата, ССП 18 мандата, а НАДА 13 мандата.

Д-р Бранимир Несторович сформира групировка, която ще влезе в парламента с 4,8% от гласовете или 13 депутатски места. Унгарската малцинствена партия ще получи 6 мандата. Коалицията „Справедливост и помирение и Демократически съюз“, представляваща хърватската общност във Войводина, ще спечели 3 мандата. Формацията на Сулейман Углянин – 2 мандата. Листата Шаип Канберия и Руската партия също ще получат по 1 мандат.

Общо 18 партии и съюзи се конкурираха за подкрепата на 6,5-милионния електорат за 250 места в парламента. Прагът за влизане в парламента е 3% от гласовете.

Нередности по време на изборите

Избирателните секции затвориха в 20:00 часа местно време (21:00 часа българско време). Наблюдатели на вота докладваха за нередности, включително организирано привличане на избиратели в избирателните секции, фотографиране на бюлетини и процедурни грешки.

След приключването на изборния ден, от щаба на опозиционната коалиция „Сърбия срещу насилието“ обявиха, че за деня бяха документирани над 450 нарушения на избирателните права. В северната част на Сърбия са били нападнати наблюдатели на изборите от контролния орган CRTA. По-късно едно лице е било арестувано във връзка с инцидента, заяви полицията.

Въпреки че Вучич не е гласувал на изборите, те се разгледат като референдум за подкрепата към правителството му.

„Моята задача беше да направя всичко възможно, за да си осигуря абсолютно мнозинство в парламента“, заяви Вучич пред журналисти след победата на СПП в щаба в Белград.

С резултатите от неделя, СПП изглежда готова да разшири присъствието си в 250-местния парламент. На последните избори през 2022 г. партията осигури само 120 места, което доведе до съставяне на коалиционно правителство.

СПП предстои да се изправи пред трудни общински избори в столицата Белград, особено от хлабавата коалиция от опозиционни партии и кандидати, които се кандидатират под знамето на „Сърбия срещу насилието“.

Това движение възникна след масови стрелби, които се случиха по-рано тази година. Те подтикнаха стотици хиляди хора да излязат на протести срещу правителството, които продължиха няколко месеца.

Според опозицията, изборният процес беше засегнат от нередности. „Имаше много нередности“, каза лидерът на опозицията Радомир Лазович, като обвини във фалшифициране на подписи и „купуване на гласове“.

„Може би имаше най-мръсния изборен процес“, добави той.

Съдържанието в социалните медии подкрепи слуховете, че правителството е позволило на нерегистрирани гласоподаватели от Босна да гласуват незаконно на изборите. Министър-председателят Ана Бърнабич отхвърли твърденията, обвиняйки ги в разпространяване на хаос.

Вучич предвещава победа

Преди началото на гласуването, Вучич изрази увереност в категорична победа. В 7:00 часа сутринта в Белград се образуваха опашки от хора, които чакаха да гласуват.

„Дойдох по-рано, за да подкрепя нашия президент, той трябва да продължи работата си“, каза Стоян Миленкович, 67-годишен пенсионер.

Вучич беше присъстващ навсякъде – на билбордове, небостъргачи и в репортажите по новинарските канали.

„Надявам се, че резултатите ще сложат край на опустошаването на нашата столица“, сподели пред АФП Милица Павков, 28-годишна касиерка.

Стотици етнически сърби от Косово се преместиха в Сърбия, за да гласуват.

И ако обещанията преди изборите се изпълнят, Сърбия ще види забележителен икономически подем след изборите, независимо от инфлацията и опозицията.

Вижте и други новини от деня тук

предишна статияЗеметресение разлюля Истанбул и предизвика паника сред населението
следваща статияКак руската пека колона иска да разруши демократичния ред в България?