Начало Водещи Как руската пека колона иска да разруши демократичния ред в България?

Как руската пека колона иска да разруши демократичния ред в България?

109
Как руската пека колона иска да разруши демократичния ред в България
Снимка: БТА

С 121 депутата в пленарната зала, започна извънредното заседание на парламента. Преди започването му обаче, депутатите от „Възраждане“ пак предприеха стъпките си пред парламентарната трибуна, което предотврати колегите им от другите парламентарни групи да се изказват от там.

В резултат на това председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова предложи народните представители да се изказват от друго място и залата гласува „за“.

Беше решено да започне обсъждане на таксата за транзит на руски газ, но докато се изказваха, излизаше наяве просташко и недостойно поведение от страна на народните представители.

Представители на „Възраждане“ демонтираха част от тонколоните, за да не се чуват изказванията в залата, а по-късно се стигна до спречкване между отделни народни представители от „Възраждане“ и Йордан Цонев и Делян Пеевски от ДПС. Това доведе и до по-сериозен сблъсък между групите на ДПС и на „Възраждане“, които се събраха на едно място, започнаха сблъсъци, бута и си разменяха обиди.

Депутатите продължават да заседават, на фона на блокираната трибуна и създалото се напрежение.

депутати сблъсъци
Снимка: БГНЕС

Въпросът е докога ще се пренебрегва волята на българските граждани, които чрез демократични избори, избраха да бъдат представлявани от шест политически формации. За съжаление, ИТН и “Възраждане” от миналата седмица държат като заложник целия парламент и саботират работата му.

Няма парламентарна процедура, която да позволява на народни представители да заграждат трибуната, да ограничават достъпа до нея, да демонтират тонколони в залата или да заплашват с физическа саморазправа. Това поведение накратко може да бъде определено като фашистки начин за тероризиране на останалите депутати.

Разклащането на демократичните устои на държавата ни в сърцето на демократичния процес – парламентарната зала, беше предшествано от поредица опити за сваляне на правителството, умишлено бойкотиране на законодателния процес, а всичко това беше системно подклаждано от безсмислени протести. Първо бяха спекулативните и безпредметни протести на зърнарите, а след това протестираха енергетиците и миньорите с искания, които е невъзможно да бъдат удовлетворени. Последният такъв протест ще се проведе днес, организиран от КНСБ с искане за по-високи възнаграждения, и то след като предложения от финансовия министър бюджет е повече от щедър.

Излизането на отделни групи от обществото системно да протестират без реални поводи няма как да не породи съмнение, че някой ги мобилизира умишлено. А целта е ясна – събаряне на държавата, която има легитимно избрано евроатлантическо правителство, и която най-накрая, след 30 години, е поела път към измъкване от руската зависимост. Защото дълбоко зад формалния повод – демонтажа на паметника на Съветската армия и „Лукойл“, се крие по-голяма причина и тя е желанието на Русия да диктува дневния ред у нас.

Но тази подривна дейност вече започва да става опасна за демокрацията, за реда в държавата и за волята на българския гражданин.

Още актуални коментари – четете тук

предишна статияАлександър Вучич спечели убедително изборите в Сърбия
следваща статияСлед зърнари, миньори и животновъди, сега протестират от КНСБ