прилепите

Заплахата от заразяване на човек от прилепи може да възникне там, където те образуват големи струпвания. В умерените ширини извън планинските вериги няма такива места, заяви биологът от Московския държавен университет и специалист по крилати бозайници Сергей Крускоп. Той отбеляза, че дори ако хипотетично стане въпрос за унищожението на всички видове прилепи, технически ще е проблематично да се направи това.

Прилепите бяха назовани като един от вероятните източници на COVID-19, предизвикал пандемия. Когато панголините бяха признати за източника на инфекция на предишния коронавирус SARS, китайските власти разпоредиха унищожаването на всички животни в околността.

„Прилепите не попадат в полезрението ни толкова често. Заплахата от тях идва, когато образуват големи струпвания. За щастие или за съжаление, практически няма такива струпвания от летящи мишки извън планините. Най-големите клъстери от прилепи в умерените ширини са може би няколко десетки. Прилепите живеят на малки групи и са разпръснати на големи площи“, каза Крускоп.

Той също така припомни историята на унищожаването на един от видовете прилепи – обикновените дългокрили – в Крим.

„Обикновените дългокрили прилепи живеят в големи колонии и все още използват пещерите за зимуване, за да преживеят студения сезон. Не всяка пещера им харесва, така че цялото население се събира в 1-2 пещери. Смята се, че кримската дългокрила популация е била унищожена по време на зимуването. В пещерата, в която са зимували, са уловени всички индивиди, около 70 000, според някои оценки“, каза ученият.

Биологът припомни, че прилепите представляват една пета от разнообразието от бозайници на Земята и има повече от 1 400 вида.

Според Крускоп зараза от прилепи е възможна само в случай на много активно взаимодействие с тях, например, ако ги ядем. Така според него на човек се е предал и вирусът ебола.

предишна статияДвупосочно движение в тунел „Траянови врата“ на АМ „Тракия“ на 28 април
следваща статияВъзраждат автокината в САЩ