Начало Любопитно Калугер спасил жълтици от наш манастир, глухата Цока го скрили. Търсят имането...

Калугер спасил жълтици от наш манастир, глухата Цока го скрили. Търсят имането до ден днешен

34
Калугер спасил жълтици от наш манастир, глухата Цока го скрили. Търсят имането до ден днешен

В България се намират много храмове, които чакат своето Възкресение. Поради преместването на населението през вековете или напливите на иноверци, днес тези свещени места са отдалечени от населените места и са в руини като свалени стражи на вярата.

През пролетния сезон забравените храмове се явяват като добра дестинация за поклонници и туристи, също така се събират и дарения за тяхното възстановяване. Необичайно е, че с малко късмет може да се намери и съкровище, защото около тези храмове циркулират легенди за неизмеримо богатство, съобщава „Телеграф“.

Манастирът „Св. Богородица“ в подножието на връх Острома е част от интересните места за посещение. Той се намира в местността Манастирски ливади, между град Правец и село Осиковица.

За да посетите светото място, трябва да следвате пътя, започващ от мегдана на селото в южна посока. Първите 5-6 км са по асфалт, след което започва черен път. Продължавайте направо и след километър ще видите табела, която показва разстоянието.

Основан от времето на Второто българско царство, манастирът в Осиковица е построен на древни основи от трако-римския период. Интересен факт е, че обителта оцеляла през османската епоха и продължила да функционира до края на XVIII век.

Легендата за историята на манастира е запечатана в един разказ от 1930 г. от Васил Маринов Владов (Робовешки) по разказите на неговия дядо Петър Гешов. Историята разкрива необикновената съдба на двама калугери и търсенето на скрито съкровище.

Археологическите изследвания на руините на църквата разкриват два етапа на строеж. Първият е от трако-римската епоха, а вторият е свързан с времето на Второто българско царство, когато е издигната малка, но богато украсена църква.

Църквата „Св. Богородица“ в Пастух е обявена за паметник на културата и днес продължава да очарова посетителите с изграждането и историята си.

Руините на църквата представляват интересен архитектурен обект, датиран през 1557 г., когато е изградена църквата. Предполага се, че тя е построена върху по-стари основи и е съхранявала своята светост през вековете.

Древният храм „Св. Богородица“ е част от богатата история на региона и продължава да привлича любителите на археологията и културното наследство.

предишна статияНС разглежда отлагането на либерализацията на пазара на ток за битовите клиенти
следваща статияСАЩ смятат, че Русия разработва противоспътниково ядрено оръжие, базирано в космоса