Начало Коментар Законът казва едно, мутрите друго – и всички правят онова, което казват...

Законът казва едно, мутрите друго – и всички правят онова, което казват мутрите

1386

Г-н Николов, искам да поведете война срещу мутрите, със средствата на закона и от името на изстрадалото гражданство! Иначе няма да Ви дам 100 дни доверие. И 100 секунди няма да Ви дам.

Не, господине Пламен Николов, не искам да управлявате с консенсус и да „надграждате“ с „приемственост“. Искам да поведете война срещу мутрите, със средствата на закона и от името на изстрадалото гражданство.

От четвърт век българските граждани пъшкат под затисналата ги планина от мутренска плът. Българите свикнаха с представата, че законът е за пред чужденците, а инак нещата стават по волята на силните. „Тука е така“.

Законът казва едно, мутрите казват друго – и всички правят онова, което казват мутрите

В последните два месеца, докато правителството беше съсредоточено върху върха на бандитската пирамида, мутрите извън този връх не само, че не се кротнаха, а решиха, че е настъпило безвластие и сега могат наистина да му отвържат края. Извират отвсякъде и дори завладяват нови територии.

Още през пролетта се изплискаха на юг от Слънчев бряг и завладяха „Смокиня“ и „Каваците“. Изринаха един декар дюни (което е противозаконно) и започнаха да строят (което е също противозаконно) мутротека. За изненада на всички, Община Созопол се опита да приложи закона и обяви цялото упражнение за противозаконно. Но, след като се видяха изоставени от органите на централната власт (т.е. оставени на милостта на черноморските мутри), созополските общинари обявиха, че всичко е наред.

Законът казва едно, мутрите казват друго – и всички правят онова, което казват мутрите

Онзи ден в защитената територия „Шкорпиловци“ мутра с АТВ оре из дюните, което е двойно нарушение на закона. Плажуващи звънят на 112. Отговор – нула. Оплакват се на спасителите. А те: „Тоя е от мафията, страх ни е от него“.

По-надолу в южна посока, характерни джипове се настаняват на плаж „Липите“. Плажуващи звънят на „зеления телефон“ на РИОСВ-Бургас. Оттам чуват: „Е, какво толкова правят тия джипове? Карат или си стоят?“.

Това е обичаен капан, който институциите на държавата (т.е. на закона) поставят пред граждани, оплакващи се от мутри. Ако отговориш: „Движат се“, ще ти кажат: „Е, все някога ще спрат“. Ако кажеш: „Стоят на едно място“, ще ти кажат: „Е, какво тогава?“. А „каквото“ е следното: плаж „Липите“ се намира в защитената местност „Силистар“, където изобщо не може да влиза никакво друго МПС, освен на горските или полицията. Но РИОСВ-Бургас си затваря очите.

Междувременно, прикривани от органите на държавата, това лято мутрите правят разузнаване с бой надолу по южните плажове. Нахлуват не само с джипове, а и с джетове, с помощта на които сплашват редовите плажуващи, намиращи се във водата. Целта е ясна: веднъж пробили на юг от Слънчака, да „респектират“ обикновените хора до степен догодина те да не се върнат. И цялата територия, земна и морска, да бъде превзета от мутрите чак до турската граница.

Законът казва едно, мутрите казват друго – и всички правят онова, което казват мутрите

Да не говорим за това какво се случва, когато лятно време човек излезе с колата си на големия път. Каквото и да пише в Закона за движение по пътищата, колкото и да се оплакваш на полицията, че мутрите го нарушават – на големия път мутрите диктуват правилата.

Ако не се подчиниш, се опитват да те избутат от пътя, или ти размахват през прозорците пищови, бухалки и дори (имам такъв случай) моторни резачки. И човек отстъпва. Подчинява се, успокоявайки се с мисълта, че все някога ще дойде ноември и мутрите ще се приберат в градските си свърталища, освобождавайки големия път.

Законът казва едно, мутрите казват друго – и всички правят онова, което казват мутрите

Та така, господине Пламен Николов. Ако Вашата управленска философия, та била тя антропологична, включва консенсус с мутрите, или надграждане на „постигнатото“ от тях – няма да Ви дам 100 дни доверие. И 100 секунди няма да Ви дам, нито аз, нито изстрадалото от мутрите гражданство.

предишна статияBloomberg: Тежка задача пред българския кандидат-премиер, трети избори са реална възможност
следваща статияАлександър Симов: Разбирам гнева на „Има такъв народ“, но реакцията им беше пресилена