Начало Интервю Александър Симов: Разбирам гнева на „Има такъв народ“, но реакцията им беше...

Александър Симов: Разбирам гнева на „Има такъв народ“, но реакцията им беше пресилена

1546
Очаквате ли да се сформира правителство след напрежението от последните дни между така наречените“протестни“ партии?

Много ми е трудно да отговоря. Ако политическите процеси в България следваха нормална политическа логика, щях да ви кажа – да, правителство трябва да има. Наскоро моя позната, която е много радикално-ляво настроена, каза, че България се нуждае от правителство дори и начело със Слави Трифонов. Въпросът е, че тук връх взимат някакви страсти, които нямат общо с политиката. Замесват се и конспиративни емеленти и точно заради това. Логиката, изискването, ситуацията изисква България да има правителство. В противен случай под риск са подложени много неща – Планът за възстановяване, актуализацията на бюджета, възможността за реформи. Вече половин година България си позволява да съществува в някакъв политически вакуум без парламент. Не смятам, че това може да продължи. Но за целта се изисква някакъв здрав разум. От една страна разбирам гнева на „Има такъв народ”. В началото „Демократична България” се бяха зарекли, че ще говорят само за политики и в следващия момент, но типично за тях, започнаха да говорят и с имена на министри. Но от друга страна и реакцията на „Има такъв народ” е непремерена. В тази ситуация, когато се водят преговори, всяка дума е от значение. Може да изразиш недоволство и без да нариташ опонента, да оставиш вратата за преговори отворена.

Ще подкрепите ли правителство, за което за момента знаем само името на кандидат-премиера?

Трябва да видим персоналния състав. Договорката по политики върви добре. Поне срещата на БСП с „Има такъв народ” преминаха много конструктивно, дори съм изненадан колко задълбочени бяха. Но крайното решение ще вземем след като видим състава – политиката се символизира от хората, които ще я изпълняват. Това е и причината, поради която не беше приет Николай Василев. Той е символ на политика, която вече е отречена от историята.

БСП ще подкрепи ли анти ГЕРБ правителство или ще постави неизпълними условия с цел да се хареса на избирателите?

Никога не сме поставяли неизпълними условия. Нашата цел никога не е била да саботираме следващото управление. Напротив, ние търсим начини да го подкрепим. От друга страна не може да искате от БСП да измени на своята същност в името на това да се хареса на въображаема голяма аудитория. Казали сме приоритети си и искаме те да са записани под формата на споразумение. Това, което не сме правили, е да поставим условия за министри.

Смятате ли, че ако служебното правителство продължи работа следващите няколко месеца до евентуални нови избори, това ще е добре за България?

От една страна това ще бъде добре за България, защото рядко сме имали кабинет, който се радва на такава подкрепа. От друга страна искам да разсея един мит – колкото и да е добро служебното правителство, не може да свърши много необходими реформи без работещ парламент. Една елементарна актуализация на бюджета, например. За България ще е добре да има одобрявано правителство. И на мен ми харесва да има министри, на които да гледат като на супергерои. От друга страна и най-големият супергерой не може да мине без баналните депутати. Ако зависи от мен има двама министри, които бих оставил – Бойко Рашков и Янаки Стоилов. И двамата показаха невиждан политически кураж.

Рашков се опълчи на целия ГЕРБ и когато той влезе в залата, те започват да се гърчат. Другият показа, че когато има институционална и политическа воля човек може да се опълчи на „светеца с каскета” и той да си получи заслуженото. Относно „триото” от министри – и те се радват на популярност – имат десни политики, но проявяват и социална чувствителност, което одобрявам. От тримата Пеканов ми е фаворит.

Съгласни ли сте с общото мнение, че народът избра промяната чрез така наречените „протесни партии“, които обаче събират общо около 110 депутати?

На първо място – не съм съгласен, че това са протестни партии и не приемам тази формулировка. Ако има протестна партия, това е БСП. Протестна партия ли е „Има такъв народ“ след като не сме видели никой от тях на протеста? Или дори да са били – това не е било с внушително присъствие. Хората избраха промяната, но не протестните партии. Промяната е, че в момента Бойко Борисов е там, където всички искат да го видят – оттеглен някъде в Банкя във виртуалните си ширини и го гледаме само по „Севда тв“. Промяната е факт, хората гласуваха умно – парламентът не е хомогенен и посланието е „Търсете начин да говорите, за да решите основния проблем – да се състави правителство. „Има такъв народ“ трябва да се научат да говорят с останалите.

предишна статияЗаконът казва едно, мутрите друго – и всички правят онова, което казват мутрите
следваща статияТайбе Юсеин се класира на полуфинал в Токио