електронни цигари

Американските биолози сравниха микрофлората на устата при пушачи и при използващите вайпър продукти и откриха уникални промени във видовия състав и броя на микробите, които живеят в устата на последните. Поради тях пушачите на електронни цигари могат да бъдат по-уязвими към инфекции и възпаления. Статия, описваща изследването, беше публикувана в научното списание iScience.

„Нашето проучване показа, че електронните цигари променят видовия състав на устната микрофлора. Това увеличава вероятността от инфекции и възпаления“, каза един от авторите на работата, доцентът в Нюйоркския университет Син Ли.

Поради рязкото увеличение на използването на вайпинг през последните три години, лекарите и биолозите започнаха активно да се интересуват дали електронните цигари имат достойнствата, приписвани им от техните производители. Освен това учените започнаха да сравняват отрицателните им качества с тези на обикновените цигари и получиха уникални отрицателни характеристики, които не се срещат в класическите тютюневи изделия.

Както показаха тези експерименти, тютюневият дим като цяло се оказва по-опасен за белите дробове и цялото човешко тяло, но димът на електронните цигари също представлява заплаха за човешкия живот. По-специално, химиците и биолозите са открили, че димът им съдържа различни токсини, канцерогени и други вещества, които не само увеличават риска от рак на белия дроб, но и правят стените на артериите и вените по-крехки.

Ли и неговите колеги са открили още една уникална и потенциално опасна черта на електронните цигари. За да направят това, те сравняват структурата на микрофлората на устната кухина при почти 40 доброволци, една трета от които изобщо не пушат, а останалите използват обикновени или електронни цигари. Проучвайки тези различия, изследователите ги съпоставят с това колко често участниците в експеримента са имали заболяване на венците, кариес и други заболявания на устната кухина.

Оказало се, че използващите вайпър страдат от подобни проблеми. Учените предполагат, че това отчасти се дължи на някои уникални особености на тяхната микрофлора. Например в слюнката на любителите на електронните цигари имало много микроби от рода Porphyromonas, които са свързани с развитието на гингивит, пародонтит и редица други заболявания на венците.

По същия начин и двете групи се характеризирали с голям брой микроби от рода Veillonella, които допринасят за развитието на възпаление в различни тъкани на човешкото тяло.

Както се надяват учените, по-нататъшно проучване на тези промени ще помогне да се разбере как се появяват, дали е възможно да се неутрализират подобни негативни ефекти и да се защитят вайпър пушачите от гингивит и други заболявания на устната кухина.

предишна статияНякой трябва да помага на любимия за важен проблем, друг да внимава за проблеми със сърцето
следваща статияБританското правителство лъже и снижава нивата на бездомниците