Снимка: Фокс нюз

Проблемът с бездомниците сега е пет пъти по-тежък във Великобритания, отколкото правителството признава, сочат числа, които разкриват, че над 28 000 души са били регистрирани да спят където сварят.

Срещу министрите бяха отправени обвинения, че са „заблудили сериозно“ обществеността, като предоставят ненадежден и снижен брой на хората, които спят на улицата.

Последните официални числа за спящите на улицата, които правителството изчислява въз основа на бърза проверка, показват, че през 2018 г. на улиците в Англия са спали 4 677 души – спад с 2% спрямо предишната година, но 165% спрямо 2010 г.

Но отговорите по силата на искане за свобода на информация показват, че близо 25 000 души са били регистрирани да спят на улицата поне веднъж в Англия през последната година, за която има такива регистри, предаде Би Би Си.

Министърът на жилищната политика в сянка Джон Хийли каза, че данните показват, че статистиката на правителството е „сериозно подвеждаща“ и поиска разследване на „недостатъците“ в правителствените данни.

„Тези числа разкриват срамните мащаби на спането на бездомници по улиците на страната ни. Консерваторите не могат да започнат да решават проблема, след като не признаят мащаба на проблема“, каза той.

„Министрите трябва да заменят тези дискредитирани статистически данни и да приемат плана на лейбъристите за прекратяване на спането по улиците.“

В писмо до шефа на статистиката на Обединеното кралство сър Дейвид Норгроув, Хийли казва: „Статистиката на правителството за спането по улиците е единствената статистика, направена от правителството по въпроса, така че те естествено и неизбежно се приемат от обществеността като точно изобразяване на мащаба на проблема. Това очевидно не е така.

Ще Ви бъда благодарен, ако разгледате недостатъците в тези данни и как правителствената статистика може да бъде подобрена, така че те да отразяват по-добре нивото на спането по улиците у нас.“

предишна статияЕлектронните цигари променят микрофлората на устната кухина
следваща статияГлобиха британка за хвърлен на улицата боклук 10 години по-рано