Начало Водещи Държавата си върна Капитан Андреево – държавна лаборатория ще проверява за пестициди

Държавата си върна Капитан Андреево – държавна лаборатория ще проверява за пестициди

104
Денков на Капитан Андреево

Държавата възвърна контрола върху лабораторията и проверката на храните, преминаващи през границата.

Преди май 2022 година монополът върху този издателски бизнес беше предоставен с договор за наем от 10 години, първо на фирмата „Интерпред Еврологистик“, управлявана от Размиг Керопе Чакърян, наричан „Ами“.

Срокът на договора изтече в края на миналата година.

През 2023 година тази фирма беше заменена от „Евролаб 2011“. Собственикът е Васил Димитров, но проверка на сайта BIRD откри взаимосвързаност с издирвания от Интерпол за участие в престъпна организация Христофорос Аманатидис-Таки и партия ГЕРБ.

Днес стартира държавна лаборатория за изследване на пестицидите. Очаква се опашките от камиони да бъдат намалени, след като работата на частната фирма, която извършваше контрола повече от 10 години, беше спряна.

Сега камионите чакат поне 2 дни и половина за резултатите, тъй като пробите се изпращат до столицата.

„Престоят на товарните камиони ще бъде съкратен, очакваме да бъде максимум 6 часа“, заяви д-р Светлозар Патарински, изпълнителен директор на БАБХ.

„Това ще облекчи трафика, ще намали чакането и контролът ще бъде безкомпромисен“, каза Кирил Вътев, министър на земеделието и храните.

С откриването на лабораторията контролът върху храните, влизащи в България и ЕС, се възвърна изцяло в държавните ръце.

„2 години по-късно правим решителна стъпка към възвръщане на контрола на границите в ръцете на държавата“, каза премиерът Николай Денков.

Капацитетът на новата лаборатория може да бъде увеличен според трафика.

„Очакваме увеличение на капацитета на граничния пункт, за да поемем повече камиони, колкото е трафикът“, посочи Кирил Вътев, министър на земеделието и храните.

Изграждането на лабораторията струва 2 милиона лева, парите са от бюджета. В нея се извършват изследвания за 200 пестицида.

„В момента капацитетът й е за 80 проби, но очакваме закупуване на нови апарати“, каза д-р Светлозар Патарински, изпълнителен директор на БАБХ.

6 частни фирми извършват разтоварване и товарене на камионите. За държавата да поеме тази функция, ще са необходими законодателни промени.

Още новини от деня – четете тук

предишна статия„Всички ни е страх, но е време да бъдем солидарни“: Има ли признаци на съпротива в Русия след смъртта на Навални?
следваща статияИвайла Бакалова: Нотариуса поиска 100 000 лв., за да пуснат мъжа ми от ареста