Начало Водещи „Всички ни е страх, но е време да бъдем солидарни“: Има ли...

„Всички ни е страх, но е време да бъдем солидарни“: Има ли признаци на съпротива в Русия след смъртта на Навални?

119
Почит към Навални
Снимка: БТА

Един човек се приближава до руски протестант, стиска му ръката и му благодари за смелостта.

Друг отива до магазина, за да закупи за протестанта хигиенни пособия, храна и книги, които да му достави в затвора.

Андрей Вязов беше хвърлен зад решетките на 16 февруари в Краснодар; той е един от над 400 демонстранти, задържани при протестите в Русия в памет на Алексей Навални, най-големия критик на Кремъл, който почина този месец в затвора, показва материал от Reuters.

И въпреки че държавната машина работи непрекъснато за потискане на всякакви прояви на несъгласие с руската инвазия в Украйна и със смъртта на Навални, все пак се забелязват известни признаци на съпротива.

„Всички имаме страх, но дойде време да бъдем солидарни помежду си“, казва Анастасия Панченко, бивш сътрудник на екипа на Навални от Краснодар, която в момента живее в Тбилиси, Грузия. „Хората са готови да помогнат въпреки всичко.“

Министерството на вътрешните работи на Русия все още не е коментирало арестите след смъртта на Навални.

Руските власти смятат опозицията и привържениците й за екстремисти с връзки с ЦРУ, целящи да дестабилизират Русия. Те забраниха организацията му, което доведе до избягване на мнозина от последователите му в чужбина.

Арестът на Вязов предизвика някои прояви на съпричастност от страна на гражданските активисти в Краснодар, някои от които също са били хвърлени в затвора през годините.

Въпреки че тя не го познава лично, след като чула за действията му, Панченко започна кампания за събиране на средства чрез социалната мрежа „Телеграм“, за да помогне на семейството му, докато той отбягва своята 14-дневна присъда.

„Андрей е единственият, който осигурява прехраната на семейството, има баба, която не може да ходи след тежка операция, и възрастна майка, за която се грижи“, каза тя.

Кампанията бързо събра над 150 000 рубли (1610 долара), около три пъти повече от средната заплата в Краснодар. Над 200 души дариха пари за каузата, включително някои, които все още живеят в Русия.

Въпреки че рейтингът му е бил нисък спрямо този на президента Путин, Навални предложи алтернатива на по-образованите градски слоеве от населението.

Опозицията в Русия е слаба и фрагментирана, а Путин се готви за изборите през март, които, според опозиционните групировки, ще му предоставят още един мандат във властта.

МЕРОПРИЯТИЯ СРЕЩУ ВЛАСТТА

Между 16 и 19 февруари се проведе най-голямата вълна от арести на политически прояви в Русия от септември 2022 г., когато хиляди бяха задържани за протести срещу намеренията на Кремъл да обяви частична военна мобилизация. Общо 404 души бяха арестувани в 40 града на Русия, според правозащитната организация „ОВД-Инфо“.

Организацията, която подпомага хиляди протестиращи и опозиционери в Русия, изтъква, че около 150 от тях са с мярка за „административен арест“ – кратки присъди от до 14 дни затвор.

По случая с Вязов, когато 41-годишният инженер чу новината за смъртта на Навални, той отиде до местен паметник, за да почете паметта на опозиционера, както сториха и други хора в Русия.

Но Вязов държал плакат с надпис „Навални 2018“, указвайки към годината, в която Навални не беше допуснат до президентските избори. Той беше редовен участник в протестите в Краснодар, казва адвокатът му Алексей Аванесян.

Жител на Краснодар на име Яков гледаше Вязов, както той почиташе паметта на Навални. „Той беше много смел“, каза Яков, който предпочете да не разкрива пълното си име поради опасения от репресии. „За полицията носенето на такъв плакат е като червена трева за бика.“

На видео кадри, заснети от Яков, можем да видим десетки хора да гледат мълчаливо Вязов, докато тои държи плаката си пред паметника.

Въпечатлен от смелостта на Вязов, Яков отиде при него и му стисна ръката. После сподели ареста му в интернет групата за подкрепа на гражданските активисти от Краснодар, от която за него научи и Панченко.

След ареста си, Вязов беше осъден на максималната срокова присъда от 14 дни в подземен център за задържания поради „използване на екстремистка символика“, показва материал, предоставен от Аванесян на Ройтерс.

Той ще бъде освободен утре, деня на погребението на Навални в Москва. Аванесян настроен да обжалва наказанието.

Два дни след ареста на Вязов, млада жена на име Юлия изчака час на ниски температури пред центъра за задържания, за да може да влезе и да му предаде кафе, чай, спагети и сладки. По негова молба тя му донесе две книги – „Ние“ на Евгений Замятин и „Майка Нощ“ на Кърт Вонегът.

„Не много хора са готови да правят това, което аз правя“, казва Юлия, 34-годишна служителка в ИТ компания. „Стремя се да стана по-добър човек, дори ако трябва да вървя срещу течението.“

Чрез адвоката си Вязов благодари за храната и книгите и за показваната му подкрепа. Той беше държан в подземна килия и не е виждал дневна светлина от момента на задържането си. В момента лицето му е засегнато от псориазис, каза адвокатът.

„Всяко помещение има прозорец, а близките му му донесоха лекарства“, казва представител на центъра за задържания, отказващ да предостави повече подробности.

Вязов се притеснява за бъдещето си след освобождаването си. „Той не знае какво да очаква след протеста му,“ казва Аванесян. „Разбира се, че се страхува.“

предишна статияНа вниманието на МВР: Кой е униформеният служител пред клуба на Нотариуса?
следваща статияДържавата си върна Капитан Андреево – държавна лаборатория ще проверява за пестициди