Начало Водещи Джо Байдън и Доналд Тръмп са на конкуриращи се посещения на границата...

Джо Байдън и Доналд Тръмп са на конкуриращи се посещения на границата с Мексико

79
Доналд Тръмп и Джо Байдън

Президентът на САЩ, Джо Байдън и неговият предшественик Доналд Тръмп, които вероятно ще се съревновават на президентските избори през ноември, пристигнаха на конкуриращи се посещения на границата между САЩ и Мексико, за да обсъдят горещата тема в предизборната кампания – имиграцията, съобщи Франс прес, цитиран от БТА.

Осемдесет и едногодишният демократичен президент пристигна в ранния следобед вчера в град Браунсвил, щата Тексас, където се срещна със служители на граничната полиция. В същото време 77-годишният му опонент Доналд Тръмп беше в град Игъл Пас, на 500 км от Браунсвил.

Заедно с губернатора на Тексас Грег Абът, Тръмп присъства на представяне на местни служители под голяма бяла тента, преди да разгледа границата, изправена пред нарастващият брой мигранти.

„Джо Байдън е отговорен за това нашествие“, заяви Доналд Тръмп. В речта си бившият президент нарисува мрачна картина за американците, които се „отвличат, изнасилват и убиват“ от мигранти, като приравни сегашната ситуация на война.

Републиканецът продължава да обвинява Байдън, че е превърнал южната граница на САЩ в „решето“. Той настоятелно твърди, че политиката на демократическия президент за предоставяне на убежище е причина за безпрецедентната миграционна криза.

По този въпрос двамата кандидати си предават топката.

Джо Байдън не отрича, че САЩ се сблъскват с рекорден брой мигранти. Според официални данни само през декември миналата година са имало около 302 000 ареста. Въпреки това, според президента демократ републиканците, ръководени от Доналд Тръмп, отказват да работят заедно за намиране на решение.

Причината е, че законодателният проект за имиграция, договарян в продължение на месеци между членове на двете партии, накрая беше отхвърлен от републиканците в Конгреса след настояване на бившия президент.

„Време е да се действа“, заяви Джо Байдън в речта си, преди да направи необичайния жест да протегне ръка на опонента си.

„Ето какво бих казал на Тръмп. Вместо да насърчавате парламентаристите да блокират този закон, присъединете се към мен и насърчавайте Конгреса да приеме този законодателен проект, подкрепен и от двете партии“, заяви Байдън и добави: „Можем да се справим заедно“.

Белият дом твърди, че Републиканската партия умишлено пречи на всяко предложение за компромис по въпроса и че Доналд Тръмп няма намерение да позволи на Джо Байдън да постигне победа в изборната година.

Събитието в Тексас беше основна новина за американските новинарски канали, които излъчваха посещението на двамата вероятни кандидати за президент през ноември няколко часа наред.

Първичните избори в Тексас, вторият по население щат в страната, ще се проведат на Супер вторник следващата седмица. Джо Байдън и Доналд Тръмп са фаворити в своите партии.

Тръмп, който стана популярен по време на предишния си първи победен мандат, обеща да построи стена по границата между САЩ и Мексико и заяви, че избухването на имигранти ще бъде един от неговите приоритети, ако бъде преизбран.

Последователно бившият президент усили атаките си срещу недокументирани имигранти, обвинявайки ги, че „тровят кръвта“ на САЩ, което влошилото отношенията си с опонентите му, напомни АФП.

предишна статияАлексей Навални ще бъде погребан днес в Москва
следваща статияВече не говори за нови избори. Сега Борисов иска по-работещо правителство