Начало Водещи Алексей Навални ще бъде погребан днес в Москва

Алексей Навални ще бъде погребан днес в Москва

64
Алексей Навални
Край портрета на Навални оставят цветя и свещи
Снимка: БГНЕС

Днес ще се проведе погребението на руския опозиционер Алексей Навални в Москва. Църквата, в която той ще бъде погребан, поддържа широка подкрепа за войната в Украйна, събирала дарения за руската армия.

Различни публикации в социалните медийни платформи на църквата през последните две седмици ясно показват подкрепата й към войната в Украйна. В едно видео свещеникът и друг мъж заявяват, че джипът на църквата е закупен с дарения за помощ на войниците в Украйна и им пожелават победа и безопасно завръщане, съобщава БНТ.

Друго видео от неделното училище на църквата показва осем млади момичета, носещи зелени армейски шапки и маршируващи на сцената, докато звучи военна песен. Публиката ръкопляска в унисон. Видеото е от предишната седмица, когато в Русия се отбелязва Денят на „Защитника на родината“.

Поддръжниците на Навални търсеха подходяща зала за прощална церемония, но бяха отказани от всяка. Според тях траурните агенции отказаха да организират погребението му, вероятно от страх или забрана от властите.

Говорителят на Навални, Кира Ярмиш, обяви, че погребението на Алексей ще се проведе в петък в 14 часа московско време в местна църква в квартал „Марино“, а после той ще бъде погребан в Борисовското гробище.

Навални почина на 47 години в арктическа наказателна колония на 16 февруари, където отбедяваше присъда от над 30 години затвор. Неговите съюзници обвиниха президента Владимир Путин в убийството му, твърдейки, че не искаше Навални да бъде освободен чрез обмен на затворници. Съпругата му Юлия Навалня също обвини Путин за смъртта на съпруга си и призова международната общност „да се обедини и да победи този зъл режим“.

Кремъл, определяйки Навални и неговите поддръжници като екстремисти, отрече всякаква държавна намеса в случая и отрече познаването на каквото и да било споразумение за освобождаване на Навални преди смъртта му.

Във смъртния акт на Навални се посочва, че причината за смъртта му е естествена, по-специално тромб. През цялата седмица майката му се опитваше да получи тялото му и обвини властите, че се опитаха да я изнудват, за да организира частно погребение за сина си.

Още международни новини – четете тук

предишна статияДенков и Габриел отговарят на депутатски въпроси
следваща статияДжо Байдън и Доналд Тръмп са на конкуриращи се посещения на границата с Мексико