деца бракове

Правна вратичка, която позволява на деца на 16 и 17 години в Англия и Уелс да се женят със съгласието на родителите, се използва, за да принуди децата към бракове, които те не искат, предупредиха борците за правата.

Около 20 организации подписаха писмо до министър-председателя Борис Джонсън, призоваващо да се подобри законът за принудителните бракове, за да се защитят децата.

Те казват, че във Великобритания не съществува законова разпоредба, която да предотврати сключването на религиозни детски бракове, независимо от възрастта.

Активисти от британското партньорство Girls Not Brides пишат:

„Детските бракове често се разглеждат като„ проблем на развиващия се свят “и такъв, който се провежда изключително в чужбина. Реалността е, че детските бракове днес са невидим, но процъфтяващ проблем във Великобритания. „

Една от съпредседателките на партньорството, Диана Нами, основател на иранската и кюрдската организация за защита на жените, заяви пред The ​​Guardian:

„Твърде често при сегашния неадекватен закон виждаме провали при защитата в съда и последиците от детските бракове, които непропорционално засягат по-голям брой момичета, обикновено омъжени за възрастни мъже.

Детската благотворителна организация Barnardo’s подписа писмото заедно с организации, включително Karma Nirvana, SafeLives и Мюсюлманската женска мрежа във Великобритания.

Спешна нужда от забрана на детските бракове

Активистката Бизи Махмод поиска забрана на детските бракове във Великобритания, като заяви, че децата трябва да бъдат свободни да преследват мечтите си и да се радват на образователни възможности.

През 2003 г. Махмод е принудена да сключи брак като дете с мъж, почти два пъти по-възрастен от нея. Сестра й Баназ, която беше омъжена пет месеца по-рано на 17 години, беше убита три години по-късно, след като напусна съпруга, за когото семейството ѝ беше принудено да я сгоди.

Махмод заяви:

„Детските бракове са скрито престъпление и това е много наболял  проблем тук във Великобритания и едно от най-ужасните неща, през които всяко дете може да премине. Момичетата са изнасилвани в брачните си нощи от възрастни мъже и е обичайно да имат принудителна бременност – нещо, което двете със сестра ми преживяхме.

„Като се има предвид, че този въпрос сега е насочен директно към вниманието на министър-председателя, не трябва да има„ ако “или„ но “- това е пряк защитен въпрос.“

Активистката каза, че наскоро с нея са се свързали млади момичета, които се страхуват, че са изложени на риск от принудителен брак. Момичетата, едно на 14 години, отчаяно искат помощ.

Законовата разпоредба е записана преди Втората световна война

Законите в Англия и Уелс позволяват на деца на 16 и 17 години да се женят със съгласието на родителите. Законовата разпоредба е записана от преди Втората световна война. Но участниците в кампанията казват, че тази вратичка прави децата уязвими за поддържане и принуда.

В писмото от активистите се казва: „Съществуващото законодателство за принудителен брак не защитава автоматично децата от детски брак поради тяхната възраст.

Източник: Гардиън

предишна статия„Нисан“ продава целия си дял в „Даймлер“ за 1,15 млрд. евро
следваща статия23-годишна моделка в борбата с COVID в Индия