Нисан

 

„Нисан“ обяви продажбата на целия си 1,54-процентен дял в германския автомобилен гигант „Даймлер“ за около 1,15 млрд. евро. Това се случва след подобен ход на френския си партньор „Рено“.

Японският автомобилен производител се опитва отново да стане печеливш и да се възстанови от репутационните щети, причинени от напускането на избягалия бивш лидер Карлос Гон.

Карлос Гон е арестуван от прокуратурата на Токио на 19 ноември 2018 г. Според разследването той не е декларирал надлежно възнаграждението си от 9 милиарда йени (повече от 80 милиона долара), като председател на съвета на директорите на „Нисан“ от 2010 до 2018 година.

През април 2019 г. Гон беше освободен от затвора и поставен под домашен арест под гаранция, но успя да избяга в Ливан през Турция.

„Нисан“ заяви, че продажбата ще му позволи „допълнително да засили и подобри своята бизнес конкурентоспособност, включително инвестиции за насърчаване на електрификацията„.

 

Индустриалното сътрудничество с „Даймлер“ остава непроменено, каза компанията. „Двете групи продължават да си сътрудничат в няколко области.“

 

През март „Рено“също обяви продажбата на целия си 1,5-процентен дял в „Даймлер“. Френският автомобилен производител регистрира рекордна загуба през 2020 г. заради пандемията.

„Нисан“ подобри прогнозата си за цялата година, като предвижда нетна загуба от 530 милиарда йени ($ 4.8 милиарда) за финансовата година до март, по-малка от по-ранната прогноза.

„Нисан“, който поддържа партньорство с „Рено“ и „Мицубиши“, ще обяви годишните резултати през следващата седмица.

предишна статияВеликобритания очаква зеления списък за страните
следваща статияЗакон в Англия не защитава деца от принудителни бракове