Начало Водещи Денков: Прекъснахме корупционни схеми, затова има атаки срещу правителството

Денков: Прекъснахме корупционни схеми, затова има атаки срещу правителството

59
Премиерът Денков отговаря на въпроси във Фейсбук (НА ЖИВО)
Снимка: БТА

В последните осем месеца България се отлепи от корупционното дъно, което обитаваше през годините на прехода. Много интереси на „недосегаемите“ от закона бяха засегнати от прекъснатите корупционни схеми и мерките за прозрачност на публичните харчове.

Това беше заявено от министър-председателя акад. Николай Денков, като цитира източник от БТА, по време на днешното правителствено заседание.

Според премиера, именно тези специфични действия на правителството са причина за непрекъснатите атаки към кабинета и към „неудобните“ министри, които се увеличават предстоящата ротация.

Противоречията са подобни на „бял шум“ от малки скандали и дезинформация, според акад. Денков, които много трудно позволяват на темата за борбата с корупцията да се разпространява.

„Беше необходимо да станем свидетели на още едно извършено престъпление от ръка на разпадащи се институции, за да осъзнаем за пореден път защо борбата с корупцията и правосъдната реформа са толкова важни“, посочи министър-председателят.

Той отбеляза няколко ключови примера за антикорупционни успехи на текущото управление, които са се случили въпреки силното съпротивление.

Най-важното от тях е спирането на порочните „вътрешни“ поръчки на Държавната консолидационна компания, които са довели до загуба от около 800 млн. лв. Кабинетът вече връща предварително заплатените суми и дългове.

Спряна е също и схемата на ГКПП „Капитан Андреево“ и възстановен е държавният контрол върху храните, които влизат в България.

„Печелихме битката за Пловдивския Панаир и успяхме да предотвратим неговото „подарък“ на почетния консул на Русия“, напомни министър-председателят.

Акад. Денков категорично заяви, че е сложен край на злоупотребите с пътните ремонти за източване на стата. Въведени са и нови правила за финансирането на общините, за да не се разпределят пари в зависимост от „красивото“ на кмета.

„Променихме начина, по който се разпределят средствата за спорт. Те вече се определят от определени критерии като население, брой спортуващи, налична инфраструктура, брой училища в района“, допълни премиерът.

Акад. Денков също спомена въведената прозрачност в разпределението на ваучерите за обучения на стойност над 300 милиона лв.

Следващият успех е свързан с новата формула за регулиране на цените на лекарствата. Частните болници са задължени да участват в обществени поръчки, а спрените са старите схеми за източване на Здравната каса.

„Започнахме конституционната реформа и изпълнихме ангажимента си да се борим срещу безконтролната власт и да изградим правосъдна система, лишена от безнаказаност“, заяви още премиерът.

Акад. Денков посочи, че всичко това се случва, защото в управлението има съществена промяна, дори и в „скроената фигура“.

В началото на днешното заседание на Министерския съвет министър-председателят заяви, че кабинетът ще одобри Меморандум за сътрудничество с „Асоциация Прозрачност без граници“.

Този документ е продължение на основната линия в управленската програма на кабинета – борбата с корупцията.

Меморандумът позволява използването на допълнителни знания и практически инструменти за добро управление, системи за оценка на качеството и прозрачност в работата с обществените ресурси.

Още новини от деня – четете тук

предишна статияНамеренията на Васил Терзиев да промени София са подложен на постоянен саботаж
следваща статияНарязаната Дебора и насилникът ѝ се срещнаха за първи път в съдебната зала след повече от половин година