Начало Водещи Намеренията на Васил Терзиев да промени София са подложен на постоянен саботаж

Намеренията на Васил Терзиев да промени София са подложен на постоянен саботаж

144
Васил Терзиев
Васил Терзиев

Промяна в инфраструктурата на Витоша и превръщането на природния парк в целогодишна туристическа дестинация, подмяна на осветлението в парковете на София и засилване на пътната полиция с нови скоростни камери са само някои от инициативите, които кметът на София Васил Терзиев започна в последните седмици.

Това се случва в усложнената ситуация, в която столичната управа е обект на критики и обвинения, че не се справя със своите отговорности, без да се взема предвид саботажът, извършван за близо три месеца от общинските съветници от ГЕРБ, БСП и „Възраждане“.

Днес стана ясно, че екипът на Терзиев си е поставил за цел промяна на осветлението в няколко столични парка – дейност, която беше пренебрегвана през годините.

Ние предприемаме мерки, за да решим проблема с пренебрегнатото осветление в парковете на София. Първите паркове, които ще бъдат обект на промяна и обновяване на осветлението, са четири от най-популярните места в столицата: Южен парк, Западен парк, парк „Заимов“ и парк „Хиподрума“, съобщи днес кметът.

Интересното в този случай е, че сред парковете, обявени за обновяване, се включва Западен парк, който беше подложен на обновяване по времето на предишния мандат.

Терзиев напомни, че предишната градска управа извърши ремонт на стойност 11 милиона лева, но забрави да подпише договор за поддръжка, поради което никой не се грижи за осветлението в парка.

„Същото се отнася за парк „Заимов“, където сред други неща, високите стълбове за осветление корозират и са в критично състояние, представляващо опасност за пешеходците.

В парк „Хиподрума“ осветлението е било построено като експеримент преди 15 години. И оттогава никой не се е заемал с него.

Съвсем миналата година в капиталовата програма бяха отпуснати 30 000 лв. за изготвяне на проект за промяна на осветлението“, сподели Терзиев във Фейсбук.

Амбицията на кмета включва и привличането на повече чуждестранни инвестиции в града. В този контекст той проведе срещи с посланиците на Австрия и Япония.

„За много от нас Виена е златният стандарт за развит град. Австрийската столица в продължение на години активно подпомага процесите в нашия град. Споделих с Андреа Икич-Бьом, посланик на Австрия, някои от основните ни приоритети за развитието на София“, сподели Терзиев във вторник.

Той обясни, че един от приоритетите е превръщането на Витоша в атрактивен център за целогодишен туризъм. Опитът на Австрия в тази област ще бъде от голяма полза, според кмета на София.

Вече по време на кандидат-кметската кампания Терзиев се обяви за решаване на проблема с лифтовете на Витоша. Проекциите показват, че са нужни само 2-3 години, за да се подменят старите съоръжения.

Ще работим за по-ефективното използване на минералните води на София, подчерта още Васил Терзиев. „Ще приложим модерните технологии и цифрови инструменти, за да вземаме решения, които се базират на данни, а не на субективни мнения“, отбеляза той.

С посланика на Япония в България Хисаши Мичигами обсъдихме сътрудничеството между института INSAIT и водещия научен институт РИКЕН в Япония, сподели още Васил Терзиев. Той посочва, че двете организации вече работят по общи проекти за развитието на изкуствения интелект с някои от най-големите японски технологични компании.

„Като кмет ще направя възможното, за да отворим вратата на водещи японски компании, които искат да инвестират в София – нашият град има пълен потенциал за това. Смятам, че имаме общи интереси в областта на производството, мобилността, електрическите автомобили, управлението на отпадъците, умните градове“, пише кметът на столицата.

Той посочва, че неговата амбиция е да създаде динамична икономика в София и по този начин да подобри живота в града, който да бъде осетен от всички софиянци. Опитът на държави като Австрия и Япония може да бъде много полезен, според Васил Терзиев.

Явно всичко е направено възможно подобни инициативи да бъдат блокирани.

Предишният ден в интервю за Нова Терзиев заяви, че има опит за спиране на всяка инициатива на новото ръководство и даде пример с разпределението на ключови комисии в СОС между ГЕРБ, БСП, ИТН „Синя София“ и отцепниците от „Възраждане“.

Според Терзиев гласуването на комисиите е „опит да има спирачка за всичко, което ние правим“. „Това, което няма да чуете от мен, е да се оправдавам и да казвам колко е трудно. Това са даденостите. Работим с инструментите, които имаме. И преди съм казвал, че кметът не е генерал без армия и не е безгласна буква“, посочи той.

Още новини от деня – четете тук

предишна статияМъж влезе с брадва в спортно училище в София
следваща статияДенков: Прекъснахме корупционни схеми, затова има атаки срещу правителството