Начало Водещи Нарязаната Дебора и насилникът ѝ се срещнаха за първи път в съдебната...

Нарязаната Дебора и насилникът ѝ се срещнаха за първи път в съдебната зала след повече от половин година

129
Дебора Михайлова
Снимка: БТА

Съдът в Пловдив подреди на предписание срещата по делото на „Дебора“.

Всичко това беше обявено от защитник на Георги Георгиев – Валентин Димитров, пред журналистите.

След половин година Дебора и човекът, който я насили, се срещнаха за пръв път, след като момичето беше нажежено с макетен нож и бе бито. По думите на медиите, присъстващи на процеса, момичето не погледнало нито веднъж към Георги Георгиев, който е доведен в залата под охрана и с белезници.

В този случай съдебният състав реши гражданският иск на Дебора Михайлова за 200 хил. лева да не се разглежда в този наказателен процес.

Заседанието се проведе при закрити врата.

Адвокатите на Георгиев искат да се промени мярката му за неотклонение в „домашен арест“ и да се прекрати съдебното производство и да се върне в прокуратурата за отстраняване на допуснати грешки, свързани със заканата за убийство.

Според адвокат Димитров, тези твърдения са извадени от контекста и са напълно голословни. Очаква се магистратите да вземат решение.

Защитниците на Георгиев са поискали да не се дава ход на заседанието, тъй като в залата няма представител на Районна прокуратура – Пловдив, а са командировани прокурори от Стара Загора, но съдебният състав го отхвърли.

Адвокатите на Дебора определиха искането като опит за шиканиране на процеса.

Делото се гледа от Районния съд в Пловдив, защото всеки един от съдиите от състава на Районен съд – Стара Загора, след определянето му за докладчик, чрез системата за случайно разпределение, си направил отвод.

В началото съдът реши разпоредителното заседание да се гледа при закрити врата.

Съдия Десислава Порязова посочи като причина предотвратяването на разгласяване

на факти от интимния живот на участниците.

26-годишният Георги Георгиев е предаден на съд по три обвинения.

Първото е, че на 26 юни в Стара Загора е причинил на Дебора Михайлова двустепенна средна телесна повреда, която е довела до разстройство на здравето, временно опасно за живота и обезобразяване на части на тялото, като използвал много жесток начин.

Второто обвинение е, че на същата дата в апартамента са принудили Дебора да претърпи неприятна процедура – стрижка на косата си с електрическа машинка, като използвали сила, като ударили с юмрук в областта на лицето.

Третото обвинение е, че в периода април-юни миналата година в Стара Загора и в Казанлък е заплашил 6 пъти Дебора с убийство и с това заплашване би могло да подлага на опасност живота и здравето ѝ.

За трите престъпления максималният срок на наказанието е до 10 години „лишаване от свобода“.

На случая бяха изготвени 6 експертизи от над 20 лица. Обвинителният акт е от 31 страници.

Инцидентът се случи в края на юни, но придоби широка обществена известност в края на юли 2023 г.

Сигнал за нападението е получен около 23:30 часа на 26 юни. На 31 юли Георгиев беше задържан с постоянна мярка „задържане под стража“, но след няколко пъти исканията на адвокатите на Георгиев за промяна на мярката бяха отхвърлени от окръжните магистрати в Стара Загора.

Случаят с насилието над Дебора Михайлова предизвика серия от протести в цялата страна.

Още новини от деня – четете тук

предишна статияДенков: Прекъснахме корупционни схеми, затова има атаки срещу правителството
следваща статияДържавата и „Лукойл“ спорят по сумата за компенсации