Начало Анализ Две години от войната в Украйна: Как се разви конфликтът?

Две години от войната в Украйна: Как се разви конфликтът?

89
Война в Украйна

Войната в Украйна, започнала от Русия, е в третата си година. Този конфликт е описан като ключов момент в историята, с огромно въздействие за бъдещите поколения. През 2024 година се навършват 10 години от незаконната анексия на Крим от страна на Москва и началото на конфликта в източната част на Украйна.

От 24 февруари 2022 година, жертвите от войната в Украйна са най-малко 10 582 цивилни, сред които 5017 мъже, 3093 жени и 587 деца, според данни на ООН. Броят на ранените е най-малко 19 875, включително 6524 мъже, 4546 жени и 1298 деца, но реалните цифри вероятно са по-високи. Почти 6,5 милиона украинци са потърсили убежище в чужбина, като още около 3,7 милиона са се разселили в страната.

Преглед на ситуацията показва неясни перспективи за мир. Украйна настоява Москва да се откаже от териториалните си претенции, да извлече военните си сили от украинска територия и да плати компенсация за причинените щети. От своя страна, Русия иска украинците да отместят закон, който забранява преговори с нея, и да се върнат към неутрален статут без ядрено въоръжение, като гарантират правата и свободите на своите рускоговорящи граждани.

Някои ключови събития и стратегически завои отбелязаха последните две години. Ето някои от тях:

НАЧАЛОТО НА СПЕЦИАЛНА ВОЕННА ОПЕРАЦИЯ

Президентът на Русия Владимир Путин обяви старта на „специална военна операция“ в Украйна на 24 февруари 2022 година, след три дни на обявяване, че Москва ще признае Донецка и Луганска области за независими. Глобалният отговор беше много негативен, като повечето западни страни въведоха санкции срещу Русия.

Руските сухопътни войски бързо напреднаха в страната, контролирайки големи територии за само няколко седмици и достигайки до предградията на Киев. Битките в Ирпин и Буча бяха жестоки, а президентът на Украйна обвини Русия във военни престъпления.

Руските сили извършиха бомбардировки в Харков и превзеха територия на изток и юг до Херсон, опсадиха и град Мариупол. Сблъсъците бяха ожесточени, а логистичните проблеми и лошо мотивирани руски войски се оказаха пречка.

Сателитно изображение, предоставено от Maxar Technologies, показва част от военен конвой югоизточно от Иванков, Украйна, 28/02/22 г.
Сателитно изображение, предоставено от Maxar Technologies, показва част от военен конвой, настъпващ към Киев 28/02/22 г.

КОНТРОЛ НАД АЕЦ „ЗАПОРОЖИЕ“

На 4 март 2022 година руските сили превземат контрол над Запорожската атомна електроцентрала, най-голямата в Европа. След това Москва и Киев се обвиняват в обстрелите на централата и околните райони, като се страхуват от ядрена катастрофа.

СПОРАЗУМЕНИЕТО В ИСТАНБУЛ

Турция, ООН, Русия и Украйна подписват споразумение в Истанбул на 22 юли 2022 година, което предвижда възобновяването на износа на украинско зърно от три украински пристанища. Сделката заложи създаването на координационен център за контрол на входовете и изходите на пристанищата и за гарантиране на маршрутите. Споразумението първоначално беше срок от 120 дни, но беше удължено няколко пъти, преди Русия да се оттегли през юли 2023 година.

ЧАСТИЧНАТА МОБИЛИЗАЦИЯ В РУСИЯ

На 21 септември 2022 година Путин нареди частична мобилизация в Русия за първи път от Втората световна война. 300 000 руснаци на възраст между 18 и 50 години бяха призовани за военна служба.

АНЕКСИРАНЕ НА УКРАИНСКИ РЕГИОНИ

Путин обяви едностранното анексиране на четири украински области – Донецк, Луганск, Запорожие и Херсон на 30 септември 2022 година след провеждането на съмнителни референдуми от проруските власти в регионите. Международната общност, включително Турция, САЩ и няколко европейски държави, осъди референдумите и отказа да признае тяхната валидност.

Отговорността за анексацията беше също поета и от украинския президент Зеленски, който подписа указ, обявяващ анексацията на четири региона от Русия, както и анексацията на Крим в 2014 година за несправедлива.

ЕКСПЛОЗИЯТА НАД КРИМСКИЯ (КЕРЧЕНСКИЯ) МОСТ

На 8 октомври 2022 година мощна експлозия порази Кримския (Керченския) мост, който е важен проход, свързващ Русия и Крим. Най-малко трима души загинаха при експлозията, която Путин обяви за „терористичен акт“, извършен от украинските разузнавателни служби. Киев по-късно потвърди тези твърдения десет месеца по-късно.

Керченски мост

ИЗТЕГЛЯНЕ НА РУСИЯ ОТ ХЕРСОН

Руските сили превземат контрол над района в началото на март, като Херсон стана единственото място, където те установиха присъствие на западния бряг на реката. На 2 март руското министерство на отбраната заяви, че градът е под пълен руски контрол.

Към 15 март Москва обяви, че целият регион е под властта им.

На 10 юли Украйна призова гражданите на Херсон да се евакуират пред очакваното контранападение.

Украинските сили успяха да пробият руските фронтови линии, успешно атакувайки руски комуникационни линии, складове за боеприпаси и транспортни средства. Те постигнаха успехи на ключови места на западния бряг на река Днепър, поразиха два моста и спъстиха доставките на Русия чрез шлеп и фериботи.

Министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу обяви на 9 ноември, че страната си ще изтегли войските от южния украински град Херсон. Решението беше взето, за да се спасят животите на руските войници пред украинското контранападение и натиска от страна на Украйна, както и поради затрудненията в поддържането на отворени линии за доставки към стратегическия град.

ВИЗИТА НА ЗЕЛЕНСКИ В САЩ

На 21 декември 2022 година Зеленски посети Белия дом, първата му международна поезия от началото на войната, за важни разговори с президента на САЩ Джо Байдън и други

предишна статияБорисов днес вече е съгласен на разговори по меморандума
следваща статияДенков за войната: Нашата страна отдавна направи своя избор