Начало България ДБ не успя да прелъсти Кирил Петков

ДБ не успя да прелъсти Кирил Петков

582

Кирил Петков заяви, че от „Продължаваме промяната“ ще се явят на изборите сами. С това той отказа на вчеращния призив на съпредседателя на „Демократична България“ Христо Иванов за предизборна коалиция. Новият политически проект „Продължаваме промяната“ получи подкрепата и на „Изправи се БГ! Ние идваме“, но се коалира с ВОЛТ и „Средна европейска класа“.

Призивът на Христо Иванов

Съпредседателят на ДБ Христо Иванов заяви, че трябва да се мисли в посока общи листи и общо явяване, защото по този начин може да се привлекат повече избиратели и тази коалиция да има възможност да получи мандата.

„Трябва да имаме много сериозен разговор с „Продължаваме промяната“, за да обсъдим общо явяване на изборите като коалиция“, каза той пред bTV.

Манолова се задоволи с уговорка за следизборна коалиция

Председателят на ИБГНИ Мая Манолова също призова за предизборно обединение между „Промяната продължава“, ДБ и „Изправи се БГ! Ние идваме“ или поне за ясна заявка, че трите формации биха управлявали заедно. Тя обаче се задоволи с уговорка за следизборна коалиция.

„В добра комуникация сме с Асен Василев и Кирил Петков, работили сме заедно. Гражданската ни платформа „Изправи се БГ“ е била във взаимодействие и с двамата. Хората трябва да знаят, че когато гласуват за „Демократична България“, „Изправи се БГ! Ние идваме!”, „Продължаваме промяната“, гласуват за следващо управляващо мнозинство“, каза Манолова пред Нова нюз.

 

От „Продължаваме промяната“ обаче не желаят да са част от листите им, нито от тези на ИБГНИ

Съпредседателят  на ПП Кирил Петков отхвърли възможността за предизборна коалиция с „Демократична България“ и формацията около Мая Манолова „Изправи се БГ! Ние идваме“, но приветства идеята за следизборна коалиция.

„Много се зарадвах, когато чух и Христо Иванов и Мая Манолова. И от ляво, и от дясно тези двете формации казаха „дайте да седнем да говорим заедно“. Всъщност това е една от целите ни. Тези хора припознават много от общините ни цели и ние припознаваме техните. Трябва да изясним принципите на бъдещата коалиция за управление. Не трябва преди изборите да се явяваме с обща листа, защото има хора и вдясно, които никога не биха гласували за Мая Манолова. Има хора в ляво, които не биха гласували за най-дясното. Ние явно ставаме новия център. Трябва да дадем пълна демокрация на избирателите да гласуват по цялата палитра – от „най-ляво до най-дясно“, каза пред Нова тв Петков.

Петков: Не съм отказвал на ДБ и ИБГНИ

В интервю за БНТ Кирил Петков обясни, че не е отказал разговори с ДБ и ИБГНИ.

„Това, което другата седмица трябва да направим, е да говорим с ДБ и ИБГНИ, като аз ги виждам – Мая Манолова отляво, ние сме новият център, „Демократична България“ си стои вдясно. Идеята е, че ние трябва да се споразумеем за едно бъдещо коалиционно управление“, каза той.

По думите му  ИТН трябва да си преглътнат егото.

„Необходимо е обединение на общи принципи. Бих се обадил на Мика Зайкова и бих казал това и това трябва да правим, ако имате воля и разум, заповядайте. Идва вълна на промяната и тя ще продължи. Не ме интересува какво са казали за мен, интересува ме оттук нататък да направим така, че да имаме работещ парламент от хора, които са обединени около общи принципи, а не на базата на лично его“, коментира той.

Коалиция с ГЕРБ и ДПС?

Според Петков коалиция с ГЕРБ и ДПС към момента не е възможна. Той обаче не изключи провеждане на разговори с тях при промяна в позициите и отношенията между партиите.

Кирил Петков коментира и отношенията му с ДПС.

„Имах интересен разговор с депутат от ДПС. Каза ми: „Харесваме твоите политики и виждания, но ние не харесваме, че си срещу Делян Пеевски. Аз му казах, че не го харесвам, защото този човек, според мен, е източвал част от държавните пари“.

Преди дни съпредседателите на ПП „Кирил Петков и Асен Василев допуснаха да работят дори с ДПС и ГЕРБ, стига те да признаят за корупционния модел на управление през последните години.

„Тренд“ греши

Според него проучването на „Тренд“, според което партията им ще получи 9% от избирателите, може да се окаже грешно.

„Този процент, ако се направи хубава кампания, вярвам, че ще се утрои“, обяви Петков.

Изборите ще покажат дали  Кирил Петков е бил прав и е успял да привлече периферията на центристки избиратели, които няма да подкрепят нито  Христо Иванов,  нито Мая Манолова. И все пак за да съборят ГЕРБ и ДПС е нужно всички нови партии да работят  за промяна в екип.

предишна статияЗаев обеща: Няма да наричаме българите фашисти
следваща статияПСЖ продължи с победите и без Меси