Начало Водещи Заев обеща: Няма да наричаме българите фашисти

Заев обеща: Няма да наричаме българите фашисти

467

Няма да променяме учебниците по история, но ще променим термина „български фашистки окупатор“. Това каза македонският премиер Зоран Заев във връзка с отношенията с България, която настоява за промяна в учебниците.

„Става въпрос за термини, определения, където определението на приятелската българска нация се свързва с фашисткия окупатор. Никъде в Европа не се споменава името на нацията. Казва се само фашистки окупатор, обясни той.

Той акцентира, че очаква това да се случи в контекста на приятелството, сътрудничеството и добросъседските отношения.

Забеляза ли сме определени слабости в българските учебници. Те също са готови да направят промените, защото по този начин се изгражда приятелство“, заяви македонският премиер.

Според него конкретните решения, които са поискани от българския президент Румен Радев, за които Заев вярва, че до края на годината ще бъдат осъществени са: пътна карта; краткото и дългото наименование на страната; ненамеса във вътрешните работи; преговорната рамка на ЕС с РСМ.

Заев смята, че през изминалите месеци двете страни са изградили допълнително приятелство, има увеличение на търговията, инвестиции в двете страни, има видимо сътрудничество между институциите.

Няма да се намесваме във вътрешните работи, включително и в малцинствени въпроси, защото става дума за български граждани и те имат своите права като хора и общност, могат да търсят своите права така, както е в РСМ и както е уредено във всички европейски страни“, заяви Заев.

Той отбеляза, че инфраструктурата между РСМ и България непрекъснато са подобрява. Премиерът каза, че РСМ е готова да предложи на България да стане втората държава, която да пази македонското небе, защото Гърция и първият партньор в тази сфера.

предишна статияПредстои сериозно изпитание за две от зодиите
следваща статияДБ не успя да прелъсти Кирил Петков