коронавирус

Година и половина след първия случай на COVID-19 от март 2020, България остава последна по ваксинация и първа по смъртност. Факт е, че и голям брой хора са преминали през вируса без усложнения. Това сочат данните в Единния информационен портал, който се обновява ежедневно.

статистика ковид

За жалост, макар през страната ни да преминаха три сериозни вълни, в пика на четвъртата, която се очакваше, сякаш нищо не е научено. Здравната система отново е претоварена до критични нива, лекарите изнемогват, част от бизнесите протестират, децата са онлайн, а мярката „зелен сертификат” беше въведена от днес за утре от служебно правителство, което след няколко седмици остава в историята.

статистика ковид

Без съмнение цялата тази напрегната ситуация се влошава още повече с непрестанните новини и статистики за починали. От друга страна, ваксинацията, която трябваше да е сигурният спасителен пояс, се превърна в най-червената разделителна линия.

Въпреки целия си финансов и административен ресурс Министерството на здравеопазването не успя да реализира полезна разяснителна кампания, която да разсее страховете на хората. Страхове, които далеч не са свързани само с Бил Гейтс. Вместо колажи във Фейсбук и томболи с часовници за стимулиране на ваксинацията, които предизвикаха подигравки, трябваше да се случи съвсем друго. Липсата му е правопропорционална на резултата – едва 20% ваксинирани. Още по-тежко е, че значителен процент са го направили по принуда, заради заветния сертификат или още по-лошо – принуда от работодател.

До момента статистиката сочи, че близо 30% от българите имат сертификати, като това е станало най-вече в последната седмица.

Припомняме, че едва преди дни здравният министър заяви, че експертни съвети се очаква да се произнесат за евентуални заболявания, които са рискови за ваксинацията и съответно тези хора да бъдат изключени. Но това не е ли фатално закъсняло?

Припомняме, че и в началото на мандата му имаше кампания за проследяване на всички българи, преминали през вируса, различен от масовото тестване, който щеше да е много по-прецизен и да е база за по-нататъчни мерки. Това се оказа поредният пиар ход или „прах в очите”. На този фон е лицемерно хората да бъдат съдени заради недоверието си в системата. Много хора дават за пример Европа и успешната кампания там. За жалост услужливо се пропускат детайли как тя се е провела.

Въпреки неприятната ситуация е важно да се отбележи едно нещо и то е, че страхът не е добър съветник. Нито по отношение на вируса, нито по отношение на ваксинацията. Именно паниката е един от факторите, които понякога спомага състоянието на човек да се влоши. Медиите и най-вече политиците не трябва да се възползват от този страх и да го подклаждат с преувеличени репортажи, заглавия и премълчана статистика.

Важно е да се акцентира, че близо половин милион българи са се излекували. Да се акцентира, че първите седем дни са най-важни и не трябва да се предпиема самолечение. Да се говори за всички препоръчителни предварителни изследвания, които трябва да се направят, ако човек има притеснения за ваксината. Да се даде трибуна на неутрални медицински експерти. Разбира се, най-важното е да се положат всички усилия бройката на излекуваните да расте за сметка на жертвите, заради неинформираност или недоверие.

предишна статияFbet.info представя 5 от най-големите дербита в европейския футбол
следваща статияДенят е добър за работа за една от зодиите