Футбол

Още от създаването на великата игра най-голям интерес за феновете на футбола са представлявали големите съперничества. История, страст, конфликти, респект – това са само малка част от фактите и емоциите, които покоряват сърцето на привърженика, когато наближи голямото дерби. Великите съперничества в Европа са многобройни, а ние ще разгледаме пет от най-големите на клубно ниво и това как се развиват те в последните години.

Кралският клуб“ срещу „дюшекчиите“

Реал Мадрид и Атлетико Мадрид са си оспорвали големите отличия в последните години неведнъж. През 2016-та „кралският клуб“ печели Шампионската лига, побеждавайки „дюшекчиите“ с дузпи след 1:1 в редовното време на „Джузепе Меаца“ в Милано. Атлетико си го връща отчасти две години по-късно, когато триумфира със Суперкупата на УЕФА за сметка на Реал след 4:2 до 120-ата минута. В последните мачове между двата отбора се наблюдава лек превес за Реал Мадрид, а съперничеството между „белия балет“ и „дюшекчиите“ продължава да бъде огромно до ден днешен.

Сайтът за футболни прогнози и анализи Fbet.info предлага обосновани прогнози за най-големите първенства в Европа – Премиър Лийг, Ла Лига, Бундеслига, Серия А и Лига 1. Fbet.info отделя специално внимание и на срещите от Efbet Лига.

Дербито на Франция

ПСЖ и Марсилия са два от най-титулуваните отбори във Франция. Парижани и марсилци имат по 9 титли в Лига 1. Първите са ставали вицешампиони на страната също толкова пъти, докато Марсилия има 11 втори места. В последното десетилетие финансовата мощ на ПСЖ е несравнима със средствата, с които Марсилия разполага, като това предимство личи и от преките двубои между двата отбора. „Фокейците“ имат само една победа в последните 23 мача срещу този съперник. През есента на 2020-та година в среща от Лига 1 Марсилия побеждава ПСЖ с 0:1 на „Парк де Пренс“, а главният съдия показва цели 5 червени картона.

Уникалният заряд в съперничеството между „артилеристите“ и „шпорите“

Лондонското дерби между Арсенал и Тотнъм винаги е носело със себе си огромен заряд. В миналото „артилеристите“ са имали предимство, но в последните години силите са по-скоро изравнени. Един от най-зрелищните двубои между двата отбора в последните години е този от 2-ри декември 2018-та, когато в мач от Премиър Лийг Арсенал побеждава на „Емирейтс Стейдиъм“ с 4:2, а Ян Вертонген от „шпорите“ получава червен картон 5 минути преди края на срещата.

Най-титулуваните отбори в Англия

Няма как двубой между Ливърпул и Манчестър Юнайтед да бъде спокоен и рутинен, когато тези два най-успешни клуба в Англия излязат на терена един срещу друг. Последното десетилетие от съперничеството между „мърсисайдци“ и „червените дяволи“ може да се раздели на два етапа – до 2017-та и след това. В първата половина, а и малко повече, от второто десетилетие на 21-ви век Манчестър Юнайтед има предимство, но в последните години Ливърпул набра голяма скорост и след дълго чакане отново определя модата в английския футбол.

Ел Класико“ – най-популярният сблъсък във футбола

Когато Барселона и Реал Мадрид трябва да се изправят един срещу друг, Каталуния и испанската столица просто спират, затаявайки дъх в очакване на големия мач. „Ел Класико“ бива определяно за най-прочутото дерби в света, а в последните години предимството е за „белия балет“.

предишна статияКои са фаворитите за крайния успех в Лигата на Конференциите?
следваща статияГодина и половина ковид в България: Близо 500 хиляди излекувани и 24 хиляди изгубили битката с вируса