Начало България Внимание, опасни гъсеници! У нас регистрираха случаи на тежки алергични реакции

Внимание, опасни гъсеници! У нас регистрираха случаи на тежки алергични реакции

69
Внимание, опасни гъсеници! У нас регистрираха случаи на тежки алергични реакции
Снимка: Pixabay.com

Последните дни са регистрирани повече случаи на алергични реакции при допир с гъсеници.

Боровата процесионка предизвиква сериозни алергични реакции, дори смърт. Това насекомо е опасно както за животните, така и за хората.

В социалните мрежи все повече стопани споделят загубата на своите кучета след фатална среща със зловещата гъсеница, показва репортаж на Нова.

Процесионките се срещат в борови и дъбови гори през пролетта и могат да предизвикат различни симптоми като обрив, конюнктивит, кашлица и болки в гърлото.

Д-р Шасине Вели от Клиниката по спешна токсикология към Военномедицинска академия посочи, че гъсениците се срещат предимно в южните склонове на Стара планина, Средна гора и Родопите, където има дъбови и борови гори.

Изпълнителната агенция по горите регулярно мониторира разпространението на тази гъсеница и предприема необходимите мерки“, посочи д-р Вели в интервю за БТА.

През последните 15 години честотата на срещане на тези гъсеници е намаляла, обясни тя.

Гъсениците на боровата процесионка са изключително токсични и се движат като „на влакче“.

През края на пролетта те слизат на земята, за да завършат жизнения си цикъл, който обикновено продължава около два месеца и включва пет процеса, докато гъсеницата се превърне в пеперуда, която живее само 24 часа.

Гъсениците на боровата процесионка се намират и в градските паркове, но техните популации не са големи.

Ако видите дърво с бяла, пухкава къделя в короната си, това означава, че в него има гъсеници или че те вече са на земята.

„Гъсениците на тези видове се смятат за „жилеща“ поради силно токсичните си косми. При допир космите могат да предизвикат обрив, който понякога е много сериозен“, посочи д-р Вели.

Също така токсичните косми могат да се разносят по въздуха и да се инхалират от хора или животни, което може да доведе до конюнктивит, болки в гърлото и кашлица.

Лечението на тези симптоми включва прием на противоалергични медикаменти с антихистамини и кортикостероиди.

При наличие на вторична инфекция е необходима сериозна медицинска намеса.

„Космите на гъсениците се отделят лесно и дори са разнасяни от вятъра, което може да доведе до инхалация на токсините при хора или животни, ако попаднат на лигавиците им.

Това може да предизвика конюнктивит, болки в гърлото или кашлица. Лечението включва антибиотици и антихистамини“, препоръча лекарят.

Ако имате контакт с гъсениците, лекарствената помощ трябва да бъде потърсена веднага, тъй като симптомите се появяват бързо.

„До момента нямаме доклади за смъртни случаи сред хора, засегнати от гъсеници“, посочи д-р Вели.

„При деца реакциите са по-обширни, но с правилна медицинска помощ не би трябвало да има животозастрашаващи последици“, добави тя.

Хората с хронични заболявания имат по-голям риск, но също така и от ухапване от насекоми като пчели и оси.

Домашните любимци могат също да пострадат, ако докоснат гъсениците или ако бъдат ухапани от тях. Поради това се препоръчва не позволяване на кучетата да бъдат в близост до гъсениците.

Още новини от деня – четете тук

предишна статияВнимание, опасни гъсеници! У нас регистрираха случаи на тежки алергични реакции
следваща статияПарламентът прие на второ четене промените в Закона за държавния бюджет, с които се увеличават финансираните проекти за общините