Начало България Завърши ремонтът на сцена „Филиал“ на Варненския театър

Завърши ремонтът на сцена „Филиал“ на Варненския театър

59
Завърши ремонтът на сцена „Филиал“ на Варненския театър

Завърши ремонтът на сцена „Филиал“ на Варненския драматичен театър „Стоян Бъчваров“. Това съобщиха на пресконференция ръководителят на проекта Ивелина Тодорова и зам.-кметовете Диан Иванов и Павел Попов.

Ремонтът се осъществи по проект, финансиран по Оперативна програма „Региони в растеж“. Той е на стойност 7,44 милиона лева, от които 6 милиона лева са безвъзмездна помощ, а останалите средства са осигурени чрез финансови инструменти. Сградата е недвижима културна ценност и неин собственик е Министерството на културата. 

Всички дейности по обновяването са завършени, отчете Тодорова. Реновирана е сградата с основната зрителна зала, гримьорните, санитарните помещения. Подменени са дограмите, настилките, осветлението, озвучаването, климатичната и вентилационната инсталация. Обособена е камерна зала. Филиалът вече разполага с две репетиционни, едната от които е за балет, каза още тя. Подобрен е достъпът за хора с увреждания. Сградата е с освежени фасади, изграден е авариен изход. Сцената на основната зала има нова въртяща се механизация, отворен за зрители е балконът, с което се увеличава капацитетът.  

По думите на Тодорова, дейностите във филиала са срещнали много изненади, тъй като инвестиционният проект е стар, направен е през 2015 г. и се е наложило някои пропуски да бъдат отстранени. От Театрално-музикалния продуцентски център са инвестирали в ремонт на светлинния мост, който не е било предвиден в проекта, а съоръжението се е оказало нефункциониращо и опасно. Не е имало предвидени средства и за подобряване на условията на централния вход, където преди работеха заведения, но фоайето е освежено, обясни Тодорова. Скоро ще бъде възложена изработка на нов проект, за да се направи ремонт и там, увери зам.-кметът Иванов. 

След въвеждането на сградата в експлоатация е предвидено сценичните работници да се запознаят с новото оборудване и да започнат репетиции. Официалното откриване на обновената сцена „Филиал“ ще стане през септември т.г., каза ръководителят на проекта.