Начало Свят 0,3 % икономически растеж в Еврозоната за първото тримесечие

0,3 % икономически растеж в Еврозоната за първото тримесечие

34
еврозоната, присъединяване
Снимката е илюстративна

Според данните на Евростат, растежът в еврозоната достигна 0,3% през първите три месеца на текущата година в сравнение с предходния период.

Въпреки че този ръст е над очакванията, цифрите показват, че групата от 20 страни с една валута влязоха в техническа рецесия през втората половина на миналата година с понижение на брутния вътрешен продукт с 0,1% през последните два тримесечия на 2023 г.

Добрата новина за по-силен растеж е последвана с покачване на инфлацията, която намаля до 2,7% през април след пик от 10,6% през октомври 2022 г. вследствие на конфликта между Русия и Украйна и енергийната криза.

Държавите с най-големи икономики в Европа, Германия и Франция, също се радват на положителен растеж от 0,2% за първото тримесечие.

Южна Европа показва още по-добри резултати, като икономиката на Испания нарасна с 0,7%, а на Италия също се отбеляза ръст. В Европейския съюз Литва има най-ниска инфлация от 0,4% през април, докато Финландия се придвижва близо до инфлация от 0,6%.

В България, Националният статистически институт докладва, че увеличението на цените се забавя и през март се върна на нивата от юли 2021 година, като инфлацията е 0,2%, а на годишна база – 3%.