Начало Водещи Багетата е заплашена от изчезване

Багетата е заплашена от изчезване

658
багетата

Багетата – комбинация от пшенично брашно, вода, мая, сол и щипка умение е толкова символ на Франция, колкото Айфеловата кула. Багетата може скоро да се присъедини към списъка на културните съкровища на ЮНЕСКО. Информира агенция Ройтерс.

Пекарите твърдят, че традиционният занаятчийски хляб, чиято покупка от местната пекарна е ритуал във ежедневието на Франция, е изместен от замразени пръчици хляб, направени на гигантски поточни линии.

„Няма никаква тайна за приготвянето на добра традиционна багета“

, каза Микаел Рейделет, собственик на осем пекарни.

„Изисква време, опит, правилен начин на печене, добро брашно без добавки.“

Конфедерацията на френските пекари подаде заявлението си за добавяне към списъкът на ООН за нематериални съкровища.

Багетата се изправя срещу двама съперници за кандидатурата на Франция:

Поцинкованите покриви на Париж

и Винения фестивал Biou d’Arbois в региона Юра.

Френският министър на културата ще даде препоръката си на президента през март.

Пекарите казват, че списъкът на ЮНЕСКО ще защити ноу-хау, което е предавано през поколенията и ще предпази багетата от измамници по целия свят.

Маркерът на ЮНЕСКО за „нематериално наследство“ – предназначен да запазва  традиции предавани на уста, сценични изкуства, социални практики, ритуали и методи на традиционно майсторство – вече обхваща древни методи за приготвяне на плоски хлябове в Иран и Казахстан.

Указ на френското правителство от 1993 г. повелява,

че „традиционните“ багети трябва да се правят от нищо повече от четирите класически съставки. Ферментацията на тестото трябва да продължи между 15 до 20 часа при температура между 4 и 6 градуса по Целзий.

През последната година ограниченията на COVID-19  засегнаха френските пекари. Във Франция ежедневно се продават около 6 милиона багети. Но Доминик Анракт, президент на федерацията на пекарите, заяви, че културният навик е застрашен, като около 50 000 пекарни са затворени от 50-те години на миналия век, след като супермаркетите превзеха пазара.

предишна статияСлучаен флирт може да създаде семейни проблеми за една от зодиите
следваща статияБум на резервациите на Острова след „плана на Джонсън“