Начало Водещи Асен Василев: Първо ще преговаряме за регулатори с ГЕРБ, после за министри

Асен Василев: Първо ще преговаряме за регулатори с ГЕРБ, после за министри

104
Петков - Василев
На снимката: Асен Василев и Кирил Петков

Представителите на „Продължаваме Промяната“ и „Демократична България“ са отворени за преговори с ГЕРБ-СДС относно коалиционно споразумение, при условие че ГЕРБ се ангажират с реформите, коментира финансовият министър и съпредседател на ПП-ДБ Асен Василев.

Той посочва, че споразумение за коалиция и министерски постове са възможни само ако ГЕРБ приемат писмено задължение преди 6 март за извършване на реформи.

Василев заяви: „Първо трябва да видим документа, който г-н Борисов и ГЕРБ ще представят, за да можем да го разгледаме детайлно. За нас е от съществено значение да запазим фокуса върху ключовите регулатори, които трябва да изпълняват своите функции. Един от основните проблеми, предизвикани от липсата на действие на регулаторите, е свързан с различни скандали в страната, като например проблемите с нотариусите, съдебните изпълнители и в енергийния сектор. Коалицията трябва да бъде основана върху принципа за независим съд, независими регулатори и независима прокуратура.“

Отговаряйки на въпрос на БНТ дали това е възможно преди 6 март, Василев посочи, че е необходимо да бъде ясно, че това е пътят, който България трябва да последва чрез писмени ангажименти.

Той отново критикува работата на някои от регулаторите, включително Комисията за защита на конкуренцията, която не се възприема правилно от мобилните оператори и в сектора на горивата, както и Комисията за енергийно и водно регулиране.

Василев допълни: „Коалицията ще бъде възможна, когато в България имаме независими съдилища, регулатори и прокуратура. Необходимо е в регулаторите да бъдат поставени хора, които не реагират на натиск от страна на влиятелни лица.“

Отговаряйки на въпроси на БТА, финансовият министър посочи, че Сребърният фонд няма да бъде променен след присъединяването на България към еврозоната, докато не бъде взето комплексно решение за реформиране на пенсионната система.

Относно фискалния резерв като цяло, Асен Василев посочи, че след приемането на закона за въвеждане на еврото, ще бъде направена оценка за необходимите средства за участие в капитала на Европейската централна банка, европейския стабилизационен механизъм и други ангажименти на страната. Останалите средства ще продължат да се съхраняват в Българската народна банка и ще се използват за погасяване на държавния дълг.

Още новини от деня – четете тук