Начало Водещи Клубовете за влияние може временно да затворят, но купонът с парите на...

Клубовете за влияние може временно да затворят, но купонът с парите на данъкоплатците ще продължи

64
Иван Брегов


Дните на напрежение за съдии, прокурори и следователи изглежда са се усмихнали.

Убийството на Мартин Божанов-Нотариуса и разкритията за институционалния тормоз върху българските съдии, като съдия Владислава Цариградска, се преместиха от правната област към политическата.

Този пренос не е за установяване на факти или разкриване на зависимости.

Предполага се, че информацията, представена пред комисията в Народното събрание, е просто повод за сметките на определени кръгове в прокуратурата, докато други се стремят към увеличаване на властта и подчиняване на здравите елементи в съдебната система и прокуратурата в България.

Сарафите в залите на правосъдието имат предимство за години напред, докато техните защитници в Народното събрание са удовлетворени и се стремят към още власт.

На този фон институциите на държавността са на колене – във Висшия съдебен съвет ще се образува комисия за установяване на фактите и може би ще бъде предприето нещо за дисциплинарни наказания.

Три месеца Норатиуса бил следен и подслушван, но не и в деня на убийството му

Въпреки че делото срещу зградата на КТБ в Софийския апелативен съд показа, че дори при установено нарушение на председателя на съда, наказание може да не последва.

Просто се изисква да имате подходящото мнозинство в Инспектората към Висшия съд (още една скъпа и безполезна институционална приставка).

Въпреки това, има мерки, които могат да се предприемат и нещата, които можем да научим:

Стъпка 1

Ако някои здрави елементи в българската прокуратура и правоприлагането, както и в правилния отдел и правилната йерархия, започнат разследване не само срещу групата на Нотариуса,

Специален прокурор проверява данни, свързващи Сарафов с „Осемте джуджета“

но и срещу групата на Пепи Еврото, може да бъде постигнато временно отстраняване от длъжност на засегнатите или поне на част от тях.

Тази процедурна възможност може да се осъществи чрез наказателната процедура и законовите процедури за съдебната власт.

Двете мерки имат различни цели, но биха били индикации, че нещо се движи в правилната посока.

В противен случай, преобладели и притежаващи власт в прокуратурата и съда ще превземат здравите елементи в системата, които изпълняват задълженията си съвестно. И все още такива хора има и трябва да бъдат запазени.

Стъпка 2

Втората мярка е Народното събрание и Висшия съдебен съвет да послушат главния инспектор Точкова и десетте инспекторчета от ИВСС.

Как е възможно две групировки в прокуратурата и съда да действат повече от десет години, особено в предишните специализирани прокуратури и съдебни инстанции, но да не бъде забелязано от Инспектората?

Същият Инспекторат, който не откри нищо за Цумгейт (или поне този състав, защото ИВСС е отдавна съмнителна институция). Освен това, има и Инспекторат в прокуратурата, но поне за момента…

Инспекторатът може да иска, но резултатите са съмнителни. Ако НС поиска, може би и инспекторите, включително главните сред тях, да се окажат част от някакъв клуб.

Ако все пак някой послуша призива на Лозан Панов и Сарафов трябва временно да бъде отстранен от длъжност, след лятото на 2023 г., следва да бъде приложен идентичен начин за временно отстраняване, който би трябвало да бъде активиран, ако механизмът за разследване и отстраняване на главния прокурор действа.

Макар и добре обмислен с оглед на конституционните ограничения и гаранции, това пока…

Шаг 3

Предизвикателството за присъединяване на другите колегии в страната към призива на Софийската адвокатска колегия. Този призив цели да мобилизира професионалните общности да запазят институционалния авторитет на българското правосъдие.

Софийските адвокати уверяват, че само те са наложили наказания на свои колеги след скандала с Осемте джуджета. Ако попитате в правните среди кои действащи нотариуси са участвали в сделки за прехвърляне на имоти, ще ви посочат поне три-четири нотариални кантори от „имотната мафия“.

Въпреки че самочистенето на професията звучи като наивна идея, то е задължение на самите правни професии.

Заключение

Клубовете за влияние и лобито временно могат да бъдат спрени, но цената на българските данъкоплатци и на държавността продължава да бъде плащана и прехвърлена някъде другаде. Скандалите просто си сменят местата. Ако нещата продължават по същия начин, башибозът с политически защитници ще подтиква хора като съдия Цариградска да се стегнат, докато способните напускат системата, а удобните я превземат.

Материалът е публикуван на сайта на Института за пазарна икономика (ИПИ). Заглавието е на редакцията на ДЕБАТИ.