Начало Свят Швеция си иска 43-годишен дълг от Северна Корея за коли Volvo

Швеция си иска 43-годишен дълг от Северна Корея за коли Volvo

1783

Швеция отново е настояла КНДР (Корейската Народно-Демократична Република) да погаси дълг с 40-годишна давност за доставени автомобили Volvo, съобщава радиостанция „Гласът на Америка“, като се позовава на доклад на шведската компанията за външна търговия EKN.

Според данните, през 1974 г. КНДР е получила от Швеция наколко хиляди автомобила Volvo, както и други стоки на обща стойност 73 млн. щатски долара. Под различни предлози от Пхенян досега така и не са превели парите и с лихвите сумата е скочила 4,5 пъти – до 330 млн. долара. В доклада на EKN се посочва, че това е 45% от общия дълг на непогасените задължения на 16 държави към Швеция.

„Северна Корея по никакъв начин не реагира на нашите искания за погасяване на дълговете. Всъщност, това е единствената държава, която дължи пари на Швеция и дори не се е опитала да върне част от тях“, се казва в съобщението.

Властите в Швеция всяка година поне 2 пъти се обръщат към тези в КНДР с искане за уреждане на отношенията и само преди дни отново са изпратили писмо до Пхенян. Отговор обаче няма и най-вероятно няма и да има. Правителството на скандинавската държава вече е декларирало съгласие за споразумение за разсрочено погасяване на дълга, но е категорично, че няма как той да бъде опростен.

Швеция е известна с това, че никога не опрощава дълговете на други държави. В същото време вече Русия се отказа от 10 млрд. долара, които има да получава от комунистическата държава на корейския полуостров.